Блог

Хемералопия- невъзможност да се ориентираш вечер и нощем

Хемералопия- невъзможност да се ориентираш вечер и нощем

Хемералопия е заболяване, при което хората, страдащи от него имат смущения в зрителната адаптация към тъмнина и полумрак. Този термин се използва още и при състоянието, при което времето, необходимо за адаптиране на очите в тъмнината, е по-продължително от обикновено. През деня пациентите имат съвсем нормално зрение, но вечер и през ноща ориентирането в непозната обстановка е прекалено трудно.

 

 

Най-честата причина, изтъквана за това заболяване е недостигът на витамин А. Това е и един от признаците, по който можем да разберем за недостига на този витамин. Съществуват два вида кокоша слепота – функционална и органична. Развитието на функционалната става при липсата на витамин А, витамини от групата В, липса на белтъци, свързани с транспорта на витамини от стомаха до ретината, стомашно-чревни и чернодробни болести свързани с нарушено усвояване на тези витамини. Любопитно е, че се наблюдава при строги диети, дълги пости, продължително гладуване при бедствени ситуации. Такъв вид кокоша слепота е обратима и след отстраняването на причината за нейното възникване, нощното зрение и адаптацията към тъмно се възстановяват.

 

 

Липсата или недостигът на цинк също е една от основните причини за развитието на кокоша слепота, защото се оказва, че той, също както витамин А е жизнено необходим за доброто зрение на човек.

 

 

Заради продължителната работа на хората с компютър се появява и сухота в очите. Това е все по-често срещан проблем. Характеризира се със сухота на роговицата и конюнктивита. Притеснително е, че хроничната сухота в очите може да стане причина не само за кокоша слепота, но и за чувствителност на очите към силното слънце.
Само специалист офталмолог може да диагностицира кокоша слепота, след като бъдат приложени няколко диагностични процедури. Важно е да споменем, че на първо място се прави оценка на тежестта на състоянието, от кога се е появило и как се развива във времето. Има голяма вероятност хемералопията да се дължи и на сериозно заболяване, което означава, че трябва да се прибегне към лечение едва след консултацията с опитен офталмолог, който да назначи подходящата терапия.

 

 

Едно обикновено лечение на кокоша слепота включва приема на хранителни добавки, които са с високо съдържание на витамин А. Носенето на разработени специални устройства за нощно виждане, които помагат на лица с този проблем. На болните с кокоша слепота не трябва да се разрешава да управляват превозни средства вечер или нощем, за да се избегнат всякакви инциденти.

 

 

Приемането на хранителни добавки, които имат в съдържанието си витамин А ефикасно могат да излекуват хемералопията, стига тя да е причинена именно от недостиг на този витамин. В естествена форма витамин А може да се набави от яйчен жълтък, млечни продукти, черен дроб, някои видове риба. При страдащите от това заболяване е необходимо да се консумират плодове и зеленчуци, богати на бета каротин, защото в организма той се превръща във витамин А. Това са моркови, маруля, пъпеш, манго, тиква, диня, спанак, кайсии и броколи. Консумацията на добавки с цинк също може да помогне за подобряване на зрението. Той подпомага транспортирането на витамин А до черния дроб, затова приемът му 25 мг дневно е препоръчителен.
Интересна е терапията с оцветена киселина, която е друг подходящ подход при кокоша слепота. При тази терапия, пациентите гледат през апарат, който преминава през 11 цветови вълнови сектори.
При хора, при които нощната слепота е с наследствен характер има реалната опасност от пълна загуба на зрението, затова в някои случаи се прибягва и до хирургични методи.

 

 

Свързани статии:

Възстановете зрението, зъбите и венците си с една проста хранителна добавка – рибено масло

Оранжево здраве – за ползите от тиквата

Доматите пазят от рак и от UV радиация

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Бял трън – лекува чернодробни и жлъчни заболявания

Бял трън – лекува чернодробни и жлъчни заболявания

Следваща статия
За и против ваксините

За и против ваксините

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар