Блог

Флуорът – приятел на зъбите!?

Tой е по-отровен от оловото и малко по-слаб от арсеника. Проучвания дори твърдят, че прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и потискане волята на човека. Но къде свършват митовете и къде започват фактите?

 

Световната Здравна Организация заключава, че флуорът намалява появата на кариес с 50 до 75%, а Европа приема здравна програма, според която: "До 2020 г. поне 80% процента от децата на 6-годишна възраст да нямат кариес, а на 12-годишна възраст да няма установени средно повече от 1.5 засегнати зъба.” За сравнение: епидемиологичните изследвания за България показват, че у нас подрастващите имат поне 4 проблемни зъба!

 

Ключът се крие в разумното използване на флуора за профилактика на зъбите! Предложени са няколко механизма, които обясняват действията му. Първият е, че той има положителен ефект още по време на формирането на зъбите. Вторият е, че флуорът подтиска плаковия бактериален растеж, който се „храни” от захарите в устата (флуороводородната киселина направо прониква през клетъчната мембрана на бактериите и ги унижожава).  На трето място флуорът спира деминерализацията на зъбните тъкани в следствие на киселинната атака след ядене.  В допълнение, той  подпомага и обратната реминерализация чрез комбинирането си с калций и фосфор.  Така флуорът повишава кристалния растеж, стабилизира и прави тъканта резистентна на допълнителни киселинни атаки.

 

Но флуорът никак не е безвреден! Характерен белег на ранното натравяне с флуор (флуороза) са появата на бели или кафяви петна по зъбите. В големи дози той атакува щитовидната жлеза, води до деформация на костите и до ерозия на зъбите.

 

Концентрация на флуор в питейната вода до 0,5 мг/л не е вредна за зъбите. При концентрация от 0,8-1 мг/л се появяват леки форми на флуороза при 10-12 % от населението, при концентрация 2,5 мг/л – 50 %.

 

На фона на тези изследвания, българската наредба за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (издадена от министъра на здравеопазването, министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на околната среда и водите) е доста ЛИБЕРАЛНА. По смисъла на наредбата питейната вода е безопасна и чиста, ако отговаря на минимума изисквания по отношение на различни химични показатели: в частност за флуориди – 1,5 мг/л.. Актуални данни може да получите от сайтовете на ВиК дружествата по райони, но безопасните нива у нас са доста завишени. В САЩ, където действа програма за изкуствено добавяне на флуор в питейната вода, се препоръчват едва 0,7 – 1,2 мг/л!

 

Не забравяйте, че флуор има естествено както във водата, така и в редица храни. Не забравяйте, че пастите за зъби също доставят повече от неоходимото количество флуор за организма. Поради тази причина изключително внимателно трябва да се подбират детските пасти за зъби, защото малчуганите имат навика да гълтат ароматната паста! Не забравяйте, че минералните води в България са с изключително високо съдържание на елемента – средно 4 – 5 мг/л!

 

Не е нужно да отричате флуора, но е задължително внимателно да следите ежедневния прием на флуорни съединения, особено на децата.  Също така можете да се вслушате в съветите на стоматолозите за безфлуорна профилактика на кариеса:

1. Колкото по-малко захар се съдържа в храната, толкова по-малки ще са количествата киселина, която изработват бактериите в устата.

2. По-добре е да се използва не бяла захар, а фруктоза.

3. Най-добре е захарта да се използва само от цели плодове, орехи, сухи плодове и т.н.

4. След приемане на богата на захар храна, почистете зъбите си с четка и конец или изплакнете устата.

5. Вредно е да използвате сладки напитки в течение на дълго време.

6. Избягвайте да давате на малките деца подсладена вода за заспиване.

7. Ако искате да използвате паста без флуор, потърсете такава с прополис или с масло от чаено дърво.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

Нация без зъби (въпреки добрите зъболекари)!

Следваща статия

Пастата за зъби – информиран избор

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар