Блог

Нация без зъби (въпреки добрите зъболекари)!

Ще се учудите, но България е в Топ 8 на страните в Европа, в които образованието по дентална медицина е на възможно най-високото ниво. Същевременно 92 % от възрастните българи и 70% от децата на 5-6 години имат кариеси. Проучване на Зъболекарския съюз сочи, че средно 7 са липсващите зъби на българина, от които 4 са загубени в резултат на кариес и неговите усложнения. Нещо не се вързва - отлични зъболекари, модерни практики, безплатни прегледи за децата, а статистиката сочи -  Българите са с най-болни зъби в Европа.

 

Беззъба нация! 53% от хората не посещават редовно зъболекар, най-често поради липса на оплаквания, недостиг на средства или страх. 8% заявяват, че мият зъбите си през няколко дни или въобще не ги мият, а едва 38% поддържат устна хигиена само по веднъж на ден.

 

 

От къде да започнем промяната? Първо - не разчитайте на държавната стратегия за здраве! В нея проблемите със зъбите са изцяло забравени,  може би защото „народ без зъби не хапе”?! Заведете децата до зъболекаря за първа среща – нека свикнат с идеята, нека седнат на стола, нека под формата на игра им преброят зъбките – нищо повече! Страхът е основен фактор за отлагането на належащи намеси.  При посещението се посъветвайте кога да започне корекцията на зъбките с брекети, какви четки и пасти за зъби да употребява семейството. (Според вносителите на пасти за зъби, българинът прави своя избор за дентални продукти предимно от рекламите, които в никакъв случай не са надежден източник на научни знания.)

 

А вие не забравяйте да сменяте четката на 3 месеца като избягвате твърдите и електрическите четки. Свикнете да използвате и дентален конец, който отлично се справя с трудно достъпни пространства в устата. Редувайте пастите за зъби като наблегнете и на грижите за венците. Не отлагайте профилактичните прегледи и почистването на зъбния камък. Липсата на болка не е гаранция за отлично дентално здраве!

 

И нещо по-приятно: червеното вино унищожава вредните бактерии стрептококус мутанс в устата. Те се хранят със захари и допринасят за деминерализацията на зъбния емайл, съобщава БТА, позовавайки се на Discovery.

 

Наздраве за здравите зъби и за добрите зъболекари!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

България през 21 век – смъртност като при война.

Следваща статия

Флуорът – приятел на зъбите!?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар