Блог

България през 21 век – смъртност като при война.

Хората се сражават в името на по-светло бъдеще, но днес ( в модерния 21 век) бездушните графики сочат – в България гоним по смъртност стойностите от военно време ( 15 промила за 44-45 година)! Чудесно вестникарско заглавие: „Мрем като на война” - и то без никакъв жълт привкус! Смъртността прогресивно се увеличава до 14,7 промила – напред към „светлото бъдеще”! Истина!

 

Ето защо някак си не учудва и фактът, че над 2/3 от населението у нас оценява здравеопазването като лошо. Защото мрем като на война! И защото колкото повече се наливат пари през годините, толкова повече резултатите ни дърпат към дъното на европейските статистики или поне според индекса на европейския здравен потребител за 2012 – предпоследно място.

 

 

И все пак по брой джипита и по легла на 1000 души сме над средните показатели за стария континент!? Само че, докато общопрактикуващите лекари у нас трябва да се преквалифицират в счетоводители, заради тоновете бумащина, западните им колеги вършат всичко с едно-две натискания на клавиатурата и обръщат необходимото внимание на болните... и едва ли получават месечно по лев и 5 стотинки за пациент. Това обяснява, защо никой не ви е повикал на профилактичен преглед от години. Това обяснява защо медицинския персонал стремглаво намалява. Това обяснява защо мрем. Истини!

 

 

Естествено, държавата ни е виновна. Въпреки всеобхватното самоосигуряване, още битува соц-разбирането, че всичко е безплатно ( или щом не го плащаме от джоба – трябва да е безплатно). Ако в голямото европейско семейство 73 % от финансирането за здравеопазване идва от самоосигуряване, то у нас процентът е 55 , а в частния сектор едва 21 %. Ще се окаже, че наистина е безплатно – финансово чудо! Чудовищната разлика се очаква да бъде покрита от държавата! И защото тя разсеяно не го прави, ние мрем!

 

 

Кой е болен, кой лекува и кой плаща – омагьосан кръг с много неизвестни и с регистриран летален край – като на война!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

Коварен лъжец за вкуса – отново за хранителните добавки

Следваща статия

Нация без зъби (въпреки добрите зъболекари)!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар