“Мамо, толкова е вкусно!” – подкупваща рекламна фраза за всяка домакиня, която посяга към универсални подправки, готови супи, фиксове, сосове и консервирани храни. И наистина е вкусно, благодарения на стария кулинарен познайник – натриев глутамат. Проблемът идва от факта, че добавката не подобрява наистина качеството на храната, а само стимулира по химичен път рецепторите на езика.
Рекламите за по-голяма достоверност трябва да гласят: „Мамо, благодаря, че манипулираш вкусовите ми сензори с химия!”. Звучи направо плашещо! Все пак хранителната индустрия в Америка успя да се пребори със забраната над глутамата, въпреки изследвания, че веществото уврежда нервните клетки и може да е причинител на Алцхаймер. Главоболие и гадене също може да са последица от употребата му, твърдят потребителски групи и научни изследвания.
Как да го избегнем? По-малко консервирана храна и повече бабини рецепти! Да, един хубав истински бульон не само превръща ястието в малък шедьовър, но и доставя редица минерали в лесно усвоима форма за организма. Спокойното къкрене на зеленчуци напълно може да измести нуждата от химическти агресори като натриевия глутамат.
Коментари