Блог

Коварен лъжец за вкуса – отново за хранителните добавки

 

“Мамо, толкова е вкусно!” – подкупваща рекламна фраза за всяка домакиня, която посяга към универсални подправки, готови супи, фиксове, сосове и консервирани храни. И наистина е вкусно, благодарения на стария кулинарен познайник – натриев глутамат. Проблемът идва от факта, че добавката не подобрява наистина качеството на храната, а само стимулира по химичен път рецепторите на езика.

 

Рекламите за по-голяма достоверност трябва да гласят: „Мамо, благодаря, че манипулираш вкусовите ми сензори с химия!”. Звучи направо плашещо! Все пак хранителната индустрия в Америка успя да се пребори със забраната над глутамата, въпреки изследвания, че веществото уврежда нервните клетки и може да е причинител на Алцхаймер. Главоболие и гадене също може да са последица от употребата му, твърдят потребителски групи и научни изследвания.

 

Как да го избегнем? По-малко консервирана храна и повече бабини рецепти! Да, един хубав истински бульон не само превръща ястието в малък шедьовър, но и доставя редица минерали в лесно усвоима форма за организма. Спокойното къкрене на зеленчуци напълно може да измести нуждата от химическти агресори като натриевия глутамат.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

НЗОК отчете прогнозен недостиг на средства за здравноосигурителни плащания

Следваща статия

България през 21 век – смъртност като при война.

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар