Блог

Пастата за зъби – информиран избор

Пастата за зъби не може да замени стоматолога. Изследване на пазара в България сочи, че изборът на продукти за орална хигиена се базира предимно на рекламата и текущите промоции, а не на консултация  със специалист.  Излиза, че поверяваме грижата за денталното ни здраве в ръцете на майсторите на въздействащи послания. А знаем ли какво се крие зад уверената усмивка на зъболекаря актьор в бяла престилка от телевизионния екран?

 

Първо разочарование - пастите за зъби рядко притежават истински лечебни свойства. Главната им функция е хигиенна - почистват и освежават зъбите, дезодорират устната кухина. Универсални пасти, подходящи за всеки и предпазващи 24 часа от всички заболявания, също не съществуват. Рекламните послания звучат убедително, но в крайна сметка съдържанието на една паста за зъби определя доколко тя би свършила работа.

 

Знаете ли: Най-продаваните пасти в България са тези против кариес. Това най-често са продукти без специфични функции и добавки. Делът им възлиза на една трета (33%) от обема за 2011 година. Следват мултифункционалните и избелващите пасти с почти еднакви дялове – съответно 22% и 23% от стойността от обема. Пастите за укрепване и предпазване на венците също регистрират ръст като достигат малко над 13% от обема и почти 17% в стойност. Останалите видове пасти на пазара според данните на агенцията са с дялове под 4%.

 

 

 

Един от най-често акцентираните рекламни плюсове е свойството да се премахват налепите по зъбите. Но с какво? Производителите използват за тази цел много често калциев карбонат или друг груб абразив, който надрасква зъбния емайл и изтрива шийката на зъба. Ако искате да сте сигурни в безвредния ефект на вашата паста да премахва полипите, търсете дали тя съдържа нискоабразивния силициев диоксид (silica).

 

Знаете ли:  Абразивността при пастите се измерва в условни единици – RDA. Ако например RDA е равна на 25, това означава че тя е предназначена за деликатно почистване на чувствителни зъби - идеален избор за децата и подрастващите, при които все още се формира емайлът на зъбите, за бременните и кърмещите жени, а също така за хората с повишено изтриване на емайла или след отстраняване на зъбен камък. RDA 75 е оптимален показател за повечето пасти за зъби. Те са предназначени за възрастните, т.е. за всички, които са с вече формиран зъбен емайл. Тази паста за зъби е подходяща за всекидневна употреба – може да се каже, че тя отстранява бактериалните налепи без да уврежда зъбите. Най-високият показател на RDA е 200. Такава паста се използва за отстраняването на пигментираната зъбна плака, която се появява например на фона на пушене, честа употреба на кафе, чай и някои лекарствени препарати. 

 

Избелващите пасти пък премахват повърхностните налепи, но зъбите могат да станат бели (т.е. почистени от зъбните налепи и камък) само след намесата на специалист-стоматолог.

 

Втората популярна рекламна хитрост е пастата с антибактериални добавки. Преди всичко това е триклозан - химикал, който унищожава микроорганизмите в устната кухина. Но заедно с това той има свойството да вреди и на полезната за организма микрофлора.

 

Знаете ли: 85% от бактериите отговорни за лошия дъх живеят върху езика. Не забравяйте да го четкате особено в края на деня!

 

Третият факт, на който наблягат производителите, е обилната пяна, която е способна да прави пастата. В повечето пасти за тази цел се използва натриев лаурилсулфат (SLS) Ново изследване на американски учени показва, че това вещество дори в много малки количества е способно да доведе до сериозни увреждания на очите.

 

Важна съставна част на пастата за зъби е и калцият. Всъщност калциевият карбонат (който се използва при производството на пасти за зъби) е неразтворим, т.е. той трудно може да способства за минерализацията на зъбите. Тази функция изпълнява флуорът.

 

Знаете ли: Когато бактериите в устната кухина взаимодействат със захарите, произвеждат киселини, които сериозно могат да разрушат емайла на зъба. Този процес се нарича деминерализация. Зъбите имат свойството да възстановяват минералната си повърхност- това е естествен процес и се нарича реминерализация. Слюнката подпомага този процес, така както и някои храни.

 

90% от всички пасти съдържат флуор. Но в различните пасти концентрацията на флуор съществено се различава, а също така използваните съединения на флуора са различни, т.е. има и активни, но има и плацебо. Най-активното и ефективно в това отношение съединение на флуора е аминофторидът, който създава стабилен защитен слой за зъбния емайл, но често липсва дори в популярните марки пасти за зъби. По-често се използва монофторфосфат или натриев фторид , които обаче образуват по-лесно отмиващ се защитен слой. Но, ако флуорът действително е способен да помага на нашите зъби, то той трябва да бъде в изключително малки дози. Далеч по-полезно е този елемент да попада в организма в необходимото количество чрез храната - рибата, ябълките, чаят. Повече за плюсовете и минусите на флуора, можете да прочетете тук.

 

Знаете ли: Потребността на възрастен човек от флуор е до 3 мг/денонощие. 1/3 от необходимото му количество флуор човек получава чрез храната, а 2/3 – от водата.

 

Отново се налага изводът за информирано потребление – четете и се консултирайте за избора на паста със своя стоматолог, за да се усмихвате уверено! А цветните реклами и примамливите опаковки оставете за тези 67 % от населението, които все още не купуват редовно четка и паста за зъби или за онези 8% от българите, които не мият зъбите си въобще!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.ortomed.keed.pl/#!/
Предишна статия

Флуорът – приятел на зъбите!?

Следваща статия

Всеки пети скърца със зъби. И Клуни страда от бруксизъм

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар