Блог

Всеки пети скърца със зъби. И Клуни страда от бруксизъм

Неизбежно е да „скръцнеш със зъби”  за надмощие в спор, стига да не е демонстрация на вреден навик, който в последствие да съсипе красивата усмивка! Вредно ли е скърцането със зъби (бруксизъм) и стискането на зъбите (бруксомания), освен че лишава половинката от покой нощем?

 

Състоянията се дължат на съкращение  на дъвкателните мускули по време на сън.  Според различни данни от бруксизъм страдат между 5 и 20 % от хората, като най-често засегнатите са деца - около 38%.  Средната възраст, на която се появява този навик е 3 години и половина, а детето спира да го прави средно на 6 години. Други изследвания сочат, че до 90% от хората имат бруксизъм. От състоянието страдат всички раси и възрасти, без да се подминават и звездите - зъболекарите на Мат Дилън и Джордж Клуни доста се постараха напоследък да прикрият естетическите последствия от проблема.

 

Ако скърцането и притискането на зъбите не бъде овладяно, повърхността им се наранява и абразира, появяват се микро пукнатини и зъбите трайно се увреждат. При децата, чийто челюсти все още се оформят и развиват, зъбите могат да излязат от зъбната редица и захапката им да се деформира. Все пак силата на притискане между двете челюсти е от 150 до 180 кг., което е шест пъти по-силно, отколкото при дъвчене на храната! При голяма част от хората между 40 и 50 години се наблюдава бруксизъм до степен на стискане, способна да разруши техните зъбни реставрации.

 

С годините нарушението в работата на челюсните стави води до поява на болки в шията и главата. В тежки случаи, когато скърцането е толкова силно,  че влошава качеството на съня.

 

Изказани са редица хипотези за причините на състоянията – от чревни паразити (тотално опровергана), през наследственост до алергични реакции, хипогликемия и понижена функция на надбъбречните жлези. Все пак основна причина за скърцането със зъби при възрастни пациенти най-често са стресът и психичните натоварвания ( а децата са още  по-чувствителни към всякакви емоционални!). Веднъж щом бруксизмът се превърне в навик, дори в последствие да бъде премахната първопричината, проблемът може да упорства с години.

 

Ако скърцате със зъби (макар че трудно сами ще го забележите), лекарите препоръчват преди сън да се занимавате с йога или друг вид релаксация, който да намали стреса и да отпусне мускулатурата. При тежки случаи се поставят специални шини по време на сън.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
Снимка: AP Photo/Chris Pizzello
Предишна статия

Пастата за зъби – информиран избор

Следваща статия

Мелатонин - вълшебното хапче за есента

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар