Блог

Учени откриха как да спрат появата на астма

Учени откриха как да спрат появата на астма

Първите седмици след раждането определят дали човек ще е засегнат от астма или не. Това бе установено от изследване с мишки, извършено от учени от университета в Лозана и Университетската болница в кантона Во, Швейцария, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от inews.bg. Учените заключили, че определени микроби в белите дробове усилват имунната система на новородените. Дълго време се смяташе, че в белите дробове няма микроби.

 

Наскоро обаче бе установено, че респираторният ни орган е колонизиран от бактерии – точно както червата и кожата. Екипът на Бенжамен Марслан от университета констатирал, че тези микроби могат да осигурят защита срещу астма. В рамките на изследването мишките били изложени на ефекта от акари в домашния прах. Алергичната реакция у новородените гризачи била далеч по-силна, отколкото у възрастните мишки. Всъщност белите дробове на мишлетата, които току-що са се появили на бял свят, все още не били колонизирани от микроби, които променят имунната система така, че алергичната й реакция да е по-слаба.

 

Учените са на мнение, че този процес на колонизиране протича през първите две седмици от живота на мишките. Предотвратявайки колонизирането с микроби на белите дробове на мишлетата, учените показаха, че животните остават чувствителни към астмата през целия си живот и имат по-силна имунна реакция към алергените. Марслан и екипът му са започнали проучвания, които целят да се провери дали заключенията им са валидни при хората.

 

Още:

10 растения и билки, с които да излекуваме белите си дробове

Сложете си саксии с папрат, за да неутрализирате вредните лъчения у дома

Как да привлечем позитивна енергия в живота си

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.licataclinic.com/
Предишна статия
Дрогата и захарта – притеснителни прилики

Дрогата и захарта – притеснителни прилики

Следваща статия
Наследството на ацтеките и маите – суперхраната спирулина

Наследството на ацтеките и маите – суперхраната спирулина

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар