Блог

Удивителни факти за човешкото тяло, които ще ви изненадат

Удивителни факти за човешкото тяло, които ще ви изненадат

Човешкото тяло е очарователно превозно средство за пътуване през живота. Сложна машина, за която е редно да полагаме грижи. Знаете ли, например, че площта на повърхността на белите дробове се равнява на тенис корт?! Друг факт - необходими са 17 мускули, за да се усмихнете и 43 да се мръщите. Може да използвате тези любопитна информация, за да решавате куизове или просто да се забавлявате, докато я четете. Още по-добре би било, ако започнете да се отнасяте още по-грижовно към тялото си.

 

Вече можете сами да изберете най-подходящия здравен специалист за консултация!

 

Стомахът ни е пълен с храносмилателен сок, който е достатъчно силен, за да стопи цинк. Не се безпокойте – вътрешната обвивка на стомаха се обновява постоянно, за да не може киселината да премине през нея. Научете защо ни мъчат стомашните киселини

 

В дробовете ни има 300 милиарда капиляри, чиято обща дължина е около 2400 километра.

 

Тестесите на мъжете средно произвеждат около 10 милиона сперматозоида всеки ден. Те биха били достатъчни да създадат цялото население на земята само за 6 месеца. Открийте Как да повишим тестостерона по естествен начин

 

В женските яйчници има около 500 000 яйцеклетки, но само около 400 ще имат шанс да създадат живот.

 

Човешките кости (особено бедрната кост) са по-здрави от цимент. Един кубичен сантиметър кост може да носи товар над 8 тона!

 

Най-големият орган в човешкото тяло е кожата. Тя заема площ от 1,50-2 квадратни метра, тежи около 3 килограма, а през живота сменяме до 18 килограма кожа като мъртви клетки.

 

Мускулът, който помага за фокусиране на окото, извършва средно 100 000 движения дневно. За сравнение, това е равносилно на работата на мускулите на краката, ако изминавате 80 километра дневно. Знаете ли формулата 4х20 срещу уморени очи?

 

Човешкото тяло излъчва топлина, с която е достатъчно да заври над литър вода за половин час.

 

Кожа от обрязване с размерите на пощенска марка може за 21 дни да порасне в лабораторни условия до размера на 3 баскетболни игрища! (Новата кожа се използва за лечението на пациенти с тежки изгаряния).

 

Хората са единствените бозайници в света, които не могат да дишат и да гълтат едновременно.

 

Тялото произвежда средно 7 нови кръвоносни съда за всеки 500 грама наднормено тегло ( мазнини, които трупаме).

 

През живота си човек произвежда достатъчно плюнка да напълни 2 олимпийски басейна.

 

Краката имат около 500 000 потни жлези, които на ден могат да произведат около половин литър пот. Знаете ли, че миризмата при потене зависи от храната

 

Носът им памет и може да запомня до 50 000 миризми. Това обяснява и любопитното твърдение, че вкусът се крие в носа и в спомените.

 

Въздухът от кихане достига невероятната скорост от 160 км/ч.

 

Любопитните факти са безкрайни, както е необятно човешкото тяло. Ако интересът ви е събуден, прочетете 3 нови открития за здравето, които наистина ще ви учудят.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
fecktv.tumblr.com
Предишна статия
Внимание! Слънцезащитната козметика може да е опасна!

Внимание! Слънцезащитната козметика може да е опасна!

Следваща статия
Премахват ТЕЛК – заменят го с общи лекарски комисии

Премахват ТЕЛК – заменят го с общи лекарски комисии

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар