Блог

Храни, които причиняват миризма при потене

Храни, които причиняват миризма при потене

Със затоплянето на времето на дневен ред идва въпросът с потенето и миризмата, която е свързана с него. Като цяло телесната миризма е причинена от нормалното присъствие на бактерии върху кожата ни, които преработват захарите и белтъците от нашата пот. Но проучванията показват, че някои от любимите ни храни може да са виновни за миризмата.

 

С други думи – миришем на това, което ядем. Чесънът и лукът вероятно изникват на първо място в съзнанието. Те съдържат летливи серни вещества, включително алицин, които са силно миризливи. Ментата и куркумата също съдържат летливи съединения, които телата ни освобождават чрез потта и чрез дъха.

 

Има логика ако миризмата на дадена храна е остра, то порите да я отделят след хранене. Такива храни също са синьото сирене, ферментиралите храни, зелето и оцетът, например.

 

И това може да ви изненада: Червеното месо също допринася за миризмата на тялото. Изследване в Чехия е установило, че пациентите на вегетарианска диета са оценени като имащи по-приятна и по-малко интензивна миризма, отколкото хората, които ядат месо. Всъщност това се отнася за всички храни, богати на холин като риба, черен дроб, яйца и бобови растения. Някои хора не могат да преработват храни, които съдържат голямо количество холин и като резултат се отделя неприятна миризма на риба.

 

В допълнение към специфичните съединения, пикантните храни също могат да допринесат за миризмата на тялото. Това се дължи повече на факта, че лютото увеличават температурата ни и повишава количеството на потта, която произвеждаме. Повече пот върху нашата кожа означава повече храна за приятелските бактерии, които са виновни за миризмата.

 

Има и „приятелски” храни, свързани с миризмата при потене. Хлорофилът е естествен дезодорант. Ако не ядете достатъчно зелени зеленчуци като спанак и коприва, може да приемате хлорофил като добавка. Младата зелена пшеница има подобен ефект. Научете повече за ползите от копривата, спанака, дивия чесън и киселеца!

 

Звучи налудничаво, но козметиката, която се бори с миризмата на тялото, в действителност може да влоши нещата. Съставът на някои антиперспиранти, дезодоранти, миещи средства, спрейове за тяло и лосиони могат да насърчат растежа на бактериите, като им осигуряват храна. Много холистични лекари насърчават пациентите да се опитат да използват само обикновена вода при измиване, тъй като самата пот няма мирис. Ако това не е достатъчно за вас, можете да опитате с лимонов сок, разреден с вода или ябълков оцет. Киселината ще потиска растежа на бактериите - истинския източник на миризмата. Натурален дезодорант е и содата. Вижте повече в Приложения на содата, за които може би не сте чували

 

Още:

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето

Възстановете зрението, зъбите и венците си с една проста хранителна добавка – рибено масло

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.fragrantica.com
Предишна статия
16 златни съвета на Петър Дънов за здравословно хранене

16 златни съвета на Петър Дънов за здравословно хранене

Следваща статия
Д-р Гайдурков за натуралната хигиена и кои заболявания лекува – заболявания на панкреаса, белите дробове, бъбреците (втора част)

Д-р Гайдурков за натуралната хигиена и кои заболявания лекува – заболявания на панкреаса, белите дробове, бъбреците (втора част)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар