Блог

Три супер имуностимулиращи билки

Три супер имуностимулиращи билки

Животът на Земята е стресиращо начинание за всички живи същества. Този стрес осигурява адаптивен стимул за флората и фауната, за да станат по-силни и по-устойчиви. Някои билки са се адаптирали в продължение на векове, за да имат невероятни имуностимулиращи свойства. Чесън, риган и джинджифил са част от мощните имуностимулиращи билки.

 

Животът в природата трябва постоянно да се защитава от елементите и стресовите фактори на околната среда. Това включва драматични промени във времето, микроорганизми, UV светлина и т.н. Билките и растенията са се адаптирали с мощни антибактериални и антиоксидантни способности, даващи им предимство за оцеляване. Когато консумираме тези билки, ние се възползваме от имунно-стимулиращите адаптации.

 

Чесън

 

Чесънът е пикантна билка и един от естествените антибиотици на природата. Благодарение на мощните, серосъдържащи, хранителни вещества и имуностимулатори в чесъна, той се класифицира като билка суперхрана. Консумацията на чесън ежедневно може да бъде една от най-добрите защити срещу заболяване на базата на инфекции и възпаление.

 

Чесънът съдържа над 100 биологично активни компоненти, включително алиин, алицин, алиназа и уникални серни съединения. Когато чесънът се смачква или дъвче, се принуждава освобождаване на алиин и алиназа и предизвиква химическа реакция, произвеждаща алицин.

 

Алицинът и съединенията на серна основата действат като мощен антибиотик, антивирусни и противогъбични средства, които имат невероятно имуностимулиращ ефект. В допълнение, чесънът се използва също и за понижаване на кръвно налягане, холестерол, както и помага за предотвратяване / обръщане на рак.

 

Изследователи са установили, че чесънът е по-силен за унищожаване на патогенни бактерии, отколкото популярните антибиотици пеницилин и тетрациклин. Той също е много ефективен срещу вируси и дрожди като Кандида. Чесънът също е много мощен в унищожаването на туморни клетки в стомаха, дебелото черво, гърдата и простатата, наред с други области. Серните съединения са също ефективни при детоксикация на тежки метали като живак, олово и алуминий.

 

Риган

 

Маслото от риган е изключително мощен естествен антибиотик. Риганът е бил открит в едно неотдавнашно проучване като по-добър от всичките 18, използвани в момента антибиотици, при лечението на MRSA стафилокок инфекции. Силните фенолни антиоксиданти унищожават патогенните бактерии, вируси и дрожди.

 

Американското министерство на земеделието класира антиоксидантния капацитет на ригана, като от 3 до 20 пъти по-висок, отколкото всяка друга билка. Риганът има четири пъти по-голяма антиоксидантна сила от боровинките, 12 пъти по-голяма от тази на портокалите и 42 пъти по-голяма от ябълките.

 

Маслото от риган е традиционно използвано като дезинфектант, помощ за  инфекции на уши, нос, гърло / респираторни, кандидоза и всякакъв вид бактериални или вирусни състояния. Освен това, то подтиска възпалителни медиатори и производството на ракови клетки. Маслото от риган е по-мощно от изсушената билка; въпреки това, изсушената версия също съдържа много мощни ползи за здравето.

 

Проучвания показват, че карвакрол, фенолен антиоксидант в ригана, има мощна противовъзпалителна и антимикробна активност, когато се прилага към храна или се взема във формата на добавка. Риганът също съдържа розмаринова киселина, която има много силни свойства за борба с рака.

 

Джинджифил

 

Тази невероятна билка суперхрана е на 13-то място в антиоксидантния списък. Джинджифилът се състои от няколко етерични масла, които му придават характерния вкус и мирис: зингерон, шогаол и гингерол. Тези масла са мощни антибактериални, антивирусни, противогъбични и антипаразитни средства. В допълнение, той потиска образуването на ракови клетки, като разпалва собствената вродена способност на тялото ни да унищожава формиращите се ракови клетки.

 

Джинджифилът е класифициран като газогонно (намалява газовете в червата) и чревно спазмолитично средство (успокоява чревния тракт), докато предизвиква перисталтика на червата. Джинджифилът е известен с това, че намалява гадене, свързано с треска, морска болест и чувства на „сутрешното гадене.“ Освен това, той подпомага производството на жлъчка, което го прави особено полезен при разграждане на мазнини.

 

Джинджифилът също е важна част от премахване на възпалението, естествена болкоуспокояваща програма. Съединение, наречено 6-гингерол е показало значително инхибиране на производството на високо реактивна азотна молекула, азотен оксид, който бързо образува опасен свободен радикал пероксинитрит. Освен това, джинджифилът помага за защита на запасите от глутатион, мощен антиоксидант и унищожител на свободните радикали в организма.
 

 

Свързани статии:

Масло от риган: Тайната за избягване на зимните неволи

Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

Антибиотици от природата

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Пригответе си витаминозен и много полезен сироп от лимони

Пригответе си витаминозен и много полезен сироп от лимони

Следваща статия
Най-новите „оръжия“ срещу рака на гърдата

Най-новите „оръжия“ срещу рака на гърдата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар