Блог

Стресът на работното място разболява

Стресът на работното място разболява

Удря ни синдром на "изпепеляването" заради високия стрес, в който работим, алармират лекари. Пред ehograf.info те обясниха, че заболяването настъпва бавно, с главоболие, сърцебиене, безсъние и стомашни разстройства. По-късно се появяват депресии, хипертония и диабет. В напреднал стадий засегнатите посягат към алкохола и цигарите. Най-податливи са перфекционистите. Синдромът засяга хората с професии, предоставящи услуга. Такива са лекари, полицаи, учители и журналисти. Заболяването се състои от три компонента – емоционална изтощеност, деперсонализация и чувство за ниска удовлетвореност от собствената реализация, предупредиха медиците.

 

Психолози от Бургас са се заели да преборят депресията на работното място, която най-често засяга комуникиращите с много хора. Професионалното „изпепеляване" не е за подценяване. В последните години то се превръща в социален вирус. Причината - общуването със „заболели" влияе на цялостния работен климат.

                          

„Все по-често срещаме „заболели" на работно си място, в болницата, в магазина, в институции и на други места. Клиничната картина на пострадалите от синдрома преминава през няколко етапа. Започва с губене на енергия и ентусиазъм в работата, преминава през умора, апатия, черногледство и достига сериозни и необратими болести - физически заболявания, тежки форми на депресия, алкохолизъм, крайни форми на изолация", коментира психологът Кристина Георгиева. От миналото лято тя и нейният екип провеждат обучения сред служители в Бургас, чиято цел е излизане от коловоза на професионалното „изпепеляване".                                        

 

Към обученията има необикновено голям интерес. Вече са сформирани групи с работници от различни фирми в областта. Често работодатели се обръщат към екипа на Кристина Георгиева, като по тяхно желание психолозите отиват на място или правят групите извън организацията.

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
healthmeup.com
Предишна статия
Рецепти за вкусни шейкове с куркума

Рецепти за вкусни шейкове с куркума

Следваща статия
10 разпространени навика, които сериозно увреждат бъбреците ви

10 разпространени навика, които сериозно увреждат бъбреците ви

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар