Слънчогледовите семки се отърсват от хулиганския си имидж на замърсяващо стадионите развлечение и заемат заслужената роля на полезна храна. Твърдо влизат в рецептите за хляб, салати, дресинги, супи, ястия и десерти. Това е част от преоткриването на ядките и семената като здравословни натурални мазнини.
Генералното предимство на слънчогледа пред другите в “семейството” е, че като широко застъпена култура е възможно най-евтиният представител в своята група. Това го прави предпочитаната суровина за ядков хляб, вегетариански кюфтета, енергийни барчета и ензимни салати с кълнове.
Специалистите по хранене са единодушни, че в умерени количества (30-50 грама) слънчогледът е приемлив дори за всекидневно включване в менюто. В зависимост от практиката си нутриционистите имат различия само по отношение на това дали термичната обработка прави от семките боклук. По-либералните убеждават, че най-важните достойнства си остават въпреки печенето. Но част от лекарите са категорични, че високата температура променя мазнините и от балсам ги превръща в токсин.
Някъде по средата е позицията на Aмериканския институт за изследване на рака. Експертите му смятат, че изпичането на ядките и семената води до малка или никаква промяна на мазнините в тях. Но отправят две предупреждения.
Първото уточнява, че кулинарната обработка става изключително вредна, ако се добавя сол.
NaCl добавя вкус, но води до задържане на течности и вдига холестерола. Второто съображение, изтъквано от медиците, е, че семената са концентриран източник на калории. Една нормална препоръчителна порция съдържа поне 160 калориии, а ако пакетчето е от 100 грама - над 500.
Добрата новина е, че слънчогледовите семки са заредени със здравословни поли- и мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за увеличаване на т.нар. добър холестерол. Лошата новина е, че дори и здравословните мазнини може да предизвикат нежелано увеличаване на теглото.
Слънчогледовите семки осигуряват достатъчно количество белтъчини и аминокиселини, магнезий, калий, цинк и неподозирано количество витамин Е.
В действителност, една порция от около 30-50 грама гарантира 90% от дневните нужди от витамин Е. Това е повече, отколкото бихме получили от маслините и зехтина. Натуралното вещество съдейства за профилактиката на сърдечните и съдовите болести, астмата, артрита, рака на дебелото черво. Магнезият спомага за устойчива имунна система и здрави кости. Калият подобрява бъбречната функция. А цинкът поддържа общото здраве и съпротивителните сили на организма.
Малко хора знаят защо точно обичат слънчоглед, но част от обаснението е, че семките ни правят щастливи. Те съдържат триптофан - аминокиселина, която спомага за синтеза на невротрансмитера серотонин. На свой ред серотонинът облекчава напрежението, отпуска нервите и предпазва от депресия.
В семките има и изобилие от селен - елемент, който подобрява настроението почти мигновено. Скрито, но много важно свойство на минерала е, че подпомага организма в борбата със свободните радикали. Доказано е, че селенът участва в запазването на ДНК матрицацата, потиска израждането на клетките и улеснява процеса на самоубийството на увредените и анормалните клетки.
Селенът помага за синтеза на ензима глутатион пероксидаза, което е особено важно за защитата от рак. Един от най-мощните антиоксидантни ензими в организма, глутатион пероксидазата, се използва в черния дроб за детоксикация на широк спектър от потенциално вредни молекули. Но е грешка да се мисли, че колкото по-големи са количествата селен, който приемаме, толкова по-добро ще е здравето. Една порция на ден слънчогледови семки е достатъчна, консумацията на големи дози всеки ден може да създаде риск и от свръхприем на селен. Това според някои специалисти по хранене може да увеличи риска от диабет.
Освен изброените полезни вещества семките имат и още много други ценни съставки - мед, манган, фибри, фитостероли, фолиева киселина и други витамини от В групата. Ползите от всяко от тези вещества са десетки.
Като предлагане в магазините и цена слънчогледовите семки са достъпни за всички. Сравнително неутралният им вкус пък дава възможност да се използват в разнообразни варианти - самостоятелно и в комбинации със солени и сладки храни.
Когато избирате, търсете семки от последната реколта. Повечето хора предпочитат да ги купуват белени. Но някои търсят небелени като мярка да се намали рискът от гранясване.
Най-лесният начин за белене вкъщи е да ги пуснете за няколко пулса в кафемелачка, а после във вода да изплуват люспите
За по-продължително съхраняване на вече обелените семена се препоръчва да се държат в затворен съд в хладилник или фризер.
Свързани статии:
Ползвайте шарлан против рак и за подмладяване
Колко полезен може да бъде слънчогледът?
Най-добрите храни за почистване на лимфната система
Източник: 24 часа.bg
Коментари