Блог

Скритите лечебни свойства на непознатата бакла

Скритите лечебни свойства на непознатата бакла

Питагор забранил баклата, древните гърци вярвали, че тя подслонява душите на починалите

 

Откакто съществува човечеството бобовите култури са му познати. Това се доказва от разкопки на археолози, открили бобови култури още от прастари времена. А в Древен Египет те са смятани за свещени растения. По-малко известна е една от видовете бобови култури, наречена бакла. Вероятно защото не е разпространена всемирно, а се среща предимно в родината си, Средиземно море. Днес тя е важен хранителен продукт за страните в този регион, но преди е била в голяма степен недооценявана.

 

При това – древните гърци я считали „нечиста”, а тези с повече религиозни предразсъдъци вярвали, че била подслон за душите на починалите. Ето защо Питагор забранил ползването й. За римските жреци било недопустимо дори да я поглеждат и споменават. Но с времето нравите се менят.

 

Към този момент баклата е популяризирана и широко употребявана, а благодарение на многото си полезни свойства се цени като символ на богатство и плодородие. Много домакини незаслужено пренебрегват баклата, а тя е вкусна и полезна, дава енергия и гони сънливостта. От бобовите култури тя е с най-малко калории. А плодовете са богати на протеини, целулоза,минерални соли и др. В семената на растението има до тридесет и пет процента белтъчини, петдесет процента въглехидрати и процент и половина мазнини.

 

Баклата е истинска бомба от витамини и минерали

 

Също така семената са богати на витамините А, РР, С, В1, В2, В6, Е, фолиева киселина и важния витамин К. Баклата съдържа различни ензими и микроелементи – изобилно фосфор, калий, калций, желязо, натрий, селен, магнезий. В голямо количество е и сярата, която е нужна при ревматизъм, чревни инфекции, заболявания на кожата и бронхите.

 

Няма зеленчук който да се сравни с изобилната хранителна стойност на баклата,защото белтъчините в нея се усвояват забележително леко от човешкия организъм – в рамките на 70-80 %, което я прави завършен заместител на месото. Плюс това доста от аминокиселините в съдържанието не се синтезират от организма, а са жизненоважни за метаболизма на белтъчините.

 

Не по случайност в Англия баклата е прочута като хлебен боб (bread bean). Широко разпространена,тя се консумира не само в България,но и из цяла Европа, например в Дания, Белгия, Холандия, а също така в арабските държави като Египет и Ливан, в Азия – Китай, Тайланд.

 

Баклата е с най-много протеин от всички бобови растения и може да замести месото

 

С целебно предназначение са цветове, бобовите шушулки и разбира се семената. Цветовете се събират през пролетта, а семената и шушулките – в края на лятото. Бобчетата са забележителни с мощното си противовъзпалително и диуретично действие. Настойката и отварата от шушулките на баклата е полезна при захарен диабет,благодарение на молибдена, който има свойството да понижава нивото на захар в кръвта.

 

От баклата се прави брашно,което е лек срещу кашлица. Бобовете се използват за профилактично средство срещу заболявания на сърдечносъдовата система,черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт. За тази цел може да се използват и стритите на каша сварени зърна, които се консумират в тези случаи като храна.

 

Баклата е лек срещу кашлица, пази от болести на сърцето, черния дроб и бъбреците

 

А ако се приемат системно, понижават нивото на холестерина в кръвта.Правят се компреси при гнойни абцеси и възпаления по кожата, за успокояване и заздравяване, като бобовете се варят в мляко, а след това добре се намачкват.Народните лечители съветват при сърбежи и възпаления по лицето то да се облива с отвара или настойка от цветовете на растението.Семената съдържат много манган, който е естествена маска за косата, сгъстява я и придава блясък.

 

Баклата препоръчват като естествен заместител на кафето и енергийните напитки. Благодарение на ценната аминокисилина в нея, която се намира само в ограничен брой продукти. Нарича се тирамин и стимулира отделянето на норадреналин в мозъка. Така организмът се сдобива с енергия. Добавите ли баклата към менюто си, няма да чувствате умора скоро.

 

Баклата е естествен заместител на кафето, дава енергия

 

Не е препоръчителна консумацията на бакла от деца и от възрастни след четири часа следобед,поради възможността от безсъние. Но предстоят ли ви много задължения или работа, изискваща концентарция, ще ви подейства благоприятно.

 

Баклата е ценен заместител на зеления фасул, защото той узрява по-късно. Има множество деликатесни рецепти за всякакви гозби от бакла, ястията притежават специфичен вкус и пълнят тялото с енергия. С нея се приготвят още полезни супи и пюрета.

 

При наличието на стомашно-чревни заболявания, които са съпроводени от запек и метеоризъм, приемането на бакла трябва да е ограничено.Трябва да се избягва и от хора, които страдат от подагра и хепатит. Не е препоръчително да се прекалява с количеството бакла в менюто на малки деца.

 

Свързани статии: 

Тайните на древната българска кухня

Болезнена среща с подаграта (дори да не си цар!)

 

Автор: agrnovinite.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.amoils.com
Предишна статия
Лечебните свойства на малините

Лечебните свойства на малините

Следваща статия
С какво да заменим чашата кафе

С какво да заменим чашата кафе

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар