Блог

Синеоките по-често страдат от късогледство

Синеоките по-често страдат от късогледство

Над 60% от населението на земята е със светли очи, затова те са и по-голямата част от пациентите на очните лекари. „Макар че сините очи са мечта на много хора, те могат да станат причина за дискомфорт при гледането и предпоставка за развитието на различни очни заболявания“, заяви пред „Труд“ д-р Десислава Димова, офталмолог от столичния Медицински институт на МВР (по-познат като МВР болница).

 

Всъщност почти всички се раждаме със сини очи, а цветът в ириса, който ще продължим да „носим“ през целия си живот, се детерминира няколко месеца по-късно. „Той зависи от пигмента, наречен меланин, който се „съхранява“ и произвежда от специални клетки - меланоцити. При различните индивиди те са приблизително еднакъв брой, но количеството на меланина в тях е различно. Точно то определя цвета на очите, на косата и на кожата на съответния човек“, посочи д-р Димова. Затова и хората със сини или зелени очи обикновено са с по-светли коса и кожа.

 

Меланинът в ириса е струпан или в стромата (б. р. - опорна структура на дадена тъкан или орган), или в ирисовия пигментен епител. „Ако това количество е по-голямо, очите са по-тъмни, ако е по-малко – те са светли, независимо дали сини, зелени или пъстри“, обясни офталмологът. Цветът зависи и от наследствеността. Светлите са изява на т.нар. рецесивен ген (а не на доминантния), затова са и по-слаби от кафявите или почти черните. Не са изключение и случаите, при които хора имат две различни очи - светло и тъмно. Състоянието се нарича хетерохромия (често се наблюдава например при кучетата порода хъски). Тя може да е унаследена и придобита. Вторият вид е сигнал за очни проблеми като синдрома на Хорнер (просто казано - единият клепач пада над окото) и увеита (б. р. - това е възпаление на увеята, която е средният слой на окото, най-външният е склерата (бялото покритие на окото), а най-вътрешният е ретината).

 

Емоционалното състояние също влияе върху цвета на окото. Причина е, че то се свързва с размера на зеницата ни. „Ако ни е завладял адреналинът и сме по-емоционални, тогава зеницата се разширява, което прави цвета на окото по-дълбок и тъмен. Ако сме на тъмно или сме спокойни, зениците са в отпуснато състояние и цветът на ириса е по-светъл“, разказа д-р Димова.

 

С течение на годините производството на меланина се променя, затова с възрастта очите ни изсветляват. По тази причина някои хора се раждат с много черни очи - като маслини, а по-късно те стават примерно по-кафяви.

 

„Меланинът е много важен, защото той определя количеството на светлинните лъчи, които навлизат в окото, а от това зависи остротата на зрението“, каза още офталмологът от МВР болница. Пигментът подпомага усвояването на разсеяната светлина и абсорбирането й като по този начин дава възможност за по-остър поглед и по-контрастно зрение. Установено е, че по-голяма дължина на вълната на светлината се абсорсорбира от по-тъмното око, затова за разлика от синьото то дава по-силно зрение и по-голяма контрастност. Все едно чернооките виждат изписани буквите с „болд“-нат шрифт, докато при светлооките текстът е по-блед.

 

„Поради посочените причини светлооките хора по-често са застигани и от късогледство. Всъщност близо 90% от пациентите с късогледство са именно светлооки и най-вече синеоки“, каза д-р Десислава Димова. При тези хора се наблюдава и промяна в големината на очната ябълка. А колкото по-голяма е тя, толкова фокусирането на образа не е върху ретината, а малко пред нея. Така обаче образът се разсейва.

 

Алергиите и ечемиците също ги „обичат“ повече

 

Сините очи вървят и с повече алергии, затова при тях се наблюдават по-често алергични конюнктивити. В момента те се увеличават заради настъпилата пролет и разлистилите се растения, храсти и дървета, каза още д-р Десислава Димова.

 

Алергичните конюнктивити имат периодичен и рецидивиращ характер. Дължат се предимно на хиперчувствителност към фактори като полените, слънцето, плесента, мухъла, праха, лекарства, козметика.
„Освен конюнктивит синеоките може да са застигнати и от други алергични прояви. Върху тяхната кожа по-често се развива атопия (б.р. - суха и раздразнена кожа), екземи, оплакват се от астма различни видове обриви, витилиго“, изброи специалистът по офталмология. Затова и при очния алергичен конюнктивит се установява зачервяване, подуване и сърбеж върху клепачите. Очите започват да сълзят.

 

Блефаритите (б.р. - възпаление на клепачните ръбове) и ечемиците също „обичат“ повече синеоките. Обяснение пак може да се търси в алергията, но може да е в резултат на недобре компенсирано късогледство. „При всички тези оплаквания не се бавете, а потърсете консултация със специалист. Още повече, че алергиите изискват правилно лечение, защото неадекватно приложение на медикаменти може да доведе до хронифициране на заболяването“, предупреди д-р Димова.

 

Не само синеоките, но и всички останали хора, трябва да носят слънчеви очила целогодишно, не единствено през лятото. Причината е, че слънчевите лъчи ни докосват всеки ден, дори през зимата UV лъчите са по-страшни отколкото през лятото, тъй като допълнително се отразяват от снега. Т.е. потокът от тях, който попада в очите ни, е по-голям в сравнение с топлите месеци. Не на последно място заради озоновата дупка и променената околна среда UV лъчите станаха още по-опасни. Ако малките деца избутват поставени слънчеви очила, тогава родителите да им сложат шапка с козирка.

 

„Много важно е да не пропускате годишния профилактичен офталмологичен преглед, а ако смятате, че не виждате достатъчно добре с изписаните очила, също не се бавете с посещението на очния лекар“, посъветва д-р Димова. Добро решение е и ако сте алергичен преди сезона на полените, също да посетите специалистите по очни и кожни заболявания.

 

Свързани статии:

Лицето говори много

Ако очите ви са зачервени и отделят секрет, не се самолекувайте

Капки за очи - как да ги поставим и някои други практични съвети

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Пет съставки, които отравят мозъка ви

Пет съставки, които отравят мозъка ви

Следваща статия
Специалист: Сами можем да извадим кърлеж, после се пие антибиотик

Специалист: Сами можем да извадим кърлеж, после се пие антибиотик

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар