Блог

Лицето говори много

Лицето говори много

Има лекари, които ще ви кажат: "Поставих диагнозата от влизането Ви в кабинета”, защото външният вид говори много за състоянието на човек. Дори само промяната в цвета на лицето е сигнал за болест на кръвообращението, храносмилателната или нервната система.

 

Ако кожата на лицето става на петна или цвета на горната и долната му част се различават, причината може да се търси в нарушения в храносмилателната система.  

 

При проблеми със сърдечната дейност може да се появи син оттенък около носа и устата.

 

Общото зачервяване на страните се наблюдава при прегряване или в резултат на вирусна инфекция. Оттенъкът на кожата в жълто до маслинено говори за проблеми с черния дроб и жлъчния мехур. Когато човек е изтощен и с намалени сили, кожата става по-бледа. Тогава близките ви казват: "Нещо не ми харесваш”, защото бледата кожа и бледни устни са признак на анемия. Ако само ушите побледняват, тогава са възможни проблеми с кръвообращението. 

 

Очите - огледалото на нашата душа, също информират за здравословното състояние.

 

Ако зениците са различно разширени, това е сериозен повод за консултация с невролог.  Зад този симптом се крият последици от черепно-мозъчна травма, менингит, инсулт, тумор в мозъка.

 

Торбичките под очите се свързват с болните бъбреци.

 

Отоците около очите говорят за шипове в шийните прешлени. Клепачите могат да потъмнеят при нарушена функция на кората на надбъбречните жлези, а мазни образувания по клепачите са отложен холестерол, което говори за напреднала атеросклероза и съществуващ риск от исхемична болест на сърцето. Изпъкналите очи, без генетично човек преди време да е бил с такива очи, са в резултат на повишена функция на щитовидната жлеза - основен симптом на базедовата болест. 

 

Очите ви могат да са зачервени не само от конюнктивит, т.е. възпалителен процес, но и от продължителна умора и понижена функция на имунната система.

 

Пожълтелите склери на очите, говорят за инфекциозен хепатит и жълтеница от усиленото разрушение на еритроцити, както и за запушване на жлъчните каналчета или невъзможност за изливане на жлъчката в дванадесетопръстника.

 

Синият цвят на склерите е предизвикан от слабост на съединителната тъкан при хора с туберкулоза, или недостатъчност на желязо при жени след обилен кръвоизлив. 

 

Устните също са визитка за здравето 

Разбира се, устните, които не са покрити с червило, могат да послужат за тази ориентация. Ярко червени устни са признак на респираторни заболявания и повишено кръвно налягане, а посинелите говорят за нарушение на работата на сърцето и недостиг на кислород.

 

Ако човек внимателно наблюдава себе си, може навреме да се обърне за консултация при лекар, за да поправи възникналите нарушения.

 

Свързани статии:

Мястото на пъпките по лицето издава други болести

Сода бикарбонат за лице прави чудеса с кожата

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Домашните любимци са ни нужни повече, отколкото предполагаме

Домашните любимци са ни нужни повече, отколкото предполагаме

Следваща статия
Страдате от синузит? Морската краставичка може да ви помогне!

Страдате от синузит? Морската краставичка може да ви помогне!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар