Блог

Домашните любимци са ни нужни повече, отколкото предполагаме

Домашните любимци са ни нужни повече, отколкото предполагаме

Котките са много милички животни, но се отличават с независимия си характер. Въпреки това се случва домашото коте само да легне върху болното място на своя стопанин и след време да се окаже, че болката е намаляла или изчезнала. Възможно е лечебното въздействие да се обясни с психологическите процеси, че човек не е сам, усеща топлина, може да поговори и дори само от това да се почувства по-добре. Специалистите от екипа на проф. Клинто Рубин в Института за общуване с животните в Северна Каролина допускат, че мъркането наподобява на лечение с инфразвук, който отключва оздравителните механизми, например те са доказали, че стимулира растежните процеси в костите.

 

Лечението с котки (фелинотерапия, от лат. felis - котка) се препоръчва на хората със сърдечно-съдови болести и психични заболявания - депресия, невроза, зависимости. 

 

Кучетата са верни приятели на хората. Тренират се добре за съжителство в семейство. Някои породи помагат при лов на дивеч. Теглят шейни и пазят стада. Добре обучени, те са незаменими помощници на слепи хора за движение в градски условия. Помагат в терапията на деца с аутизъм. Няма спасителен екип на Червен кръст и планински спасители без обучено куче. В Холандия отскоро използват кучета на аерогарата за откриване на собствениците на забравени вещи в самолетите.

 

Изключително позитивна е ролята на домашните любимци в живота на хората. Съживяват домашния живот и обогатяват емоциите ни. С привързаността към дома и своите стопани домашните животни помагат да победим чувството за самота. Собствениците на кучета по-лесно общуват и се сприятеляват с непознати хора.

 

Ползите са много повече. Ежедневните задължителни разходки на открито с кучето са изключително здравословни за намаляване на риска от сърдечни заболявания, за поддържане на тонус и добра фигура. Живеенето с домашно животно повишава поводите за радост и релаксация. По принцип, хората, които имат домашен любимец по лесно преодоляват струсовите ситуации и живеят по-дълго.

 

Свързани статии:

Как домашният любимец помага на здравето ви

20 неща, които ще променят живота ви, ако започнете да ги правите сега

10 научно доказани неща, които ви правят по-щастливи

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
10 причини, за да обичаме маслото

10 причини, за да обичаме маслото

Следваща статия
Лицето говори много

Лицето говори много

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар