Блог

Седем ефективни народни рецепти при ангина

Седем ефективни народни рецепти при ангина

Най-ефикасното народно средство при ангина във всеки един стадий е дъвченето на прополис. Помага само качественият прополис, който предизвиква в устата парене и усещане на безчувственост на езика. При ангина помага парченце с големина на нокът, което се дъвче бавно след ядене.
 

Рецепти за гаргари
 

Рецепта 1

Плакненето на устата и гърлото  с  истински пчелен мед, разтворен във вода действа благоприятно при възпаления на сливиците, почиства зъбите и ги избелва.
 

 

Рецепта 2

Теменужката (с дребни сини цветове), да не се бърка с капчестия салеп или бялата теменужка е чудесно средство при ангина, грип и др. възпаления на горните дихателни пътища, обясня руският лечител академик Виктор Востоков. Пие се като отвара или спиртна напитка. За отварата се вземат  2 гр. цвят и се заливат с 1 ч.ч. вряла вода. Освен гаргара , се пие по 2 суп. л. 4-5 пъти дневно. Спиртната напитка се приготвя като 25 гр. цвят се слагат на 100 мл. спирт. Взема се по 25-30 мл. от настойката 3 пъти дневно преди хранене. За гаргара трябват 10 мл. от спиртната настойка на 1 ч.ч. топла вода след ядене и преди сън.
 

 

Рецепта 3

Плакненето на устата и гърлото със сок или отвара от живовляк е полезно при всички болести на горните дихателни пътища. В 1 ч.ч. вряла вода се добавят 4 стрити сушени или свежи листа, кисне 2 ч. В отварата може да се добави мед за подобряване на вкуса. Гърлото се жабури с топлата течност на всеки час.
 

 

Рецепта 4

Цвеклото помага също в тези случаи. То се настъргва на ситно, изстисква се 1 ч.ч. сок. В него се сипва 1 суп.л. оцет. Тази доза е за 6 гаргари на гърлото дневно, като след всяка се отпива 1 глътка.
 

 

Рецепта 5

Свежи или сухи листенца от роза се смесват с мед. Тази вкусна смес се държи дълго в устата като бавно се гълта.
 

 

Рецепта 6

При кашлица може да се направи следния домашен сироп: 300 гр. стрит чесън, 600 гр. водка, 150 гр. захар, 0.2 гр. ментол. Разтворът престоява 8 часа, прецежда се, като добре се изтисква. Микстурата се пие топла по 1 суп.л. 3-4 пъти преди ядене.
 

 

Рецепта 7

Чай от липа и подбел ппри омага простудни заболявания. Вземат се 15 гр. липов цвят и 15 гр. листа от подбел. 1 суп.л. от сместа се залива с 1 ч. ч. вряла вода , вари се 15 мин. и се прецежда. 

 

Свързани статии:

Д-р Иван Йорданов: ангина има и през летните месеци

Да помогнем на болното гърло!

Вълшебният прополис

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Здравната каса няма да плаща, ако пациентите не са доволни

Здравната каса няма да плаща, ако пациентите не са доволни

Следваща статия
Кои храни са най-подходящи, когато работим за бебе?

Кои храни са най-подходящи, когато работим за бебе?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар