Блог

Здравната каса няма да плаща, ако пациентите не са доволни

Здравната каса няма да плаща, ако пациентите не са доволни

Здравната каса ще проучва дали пациентите са доволни от медицинските услуги, за които тя е платила. И ако се установи, че болните системно са недоволни или има постоянно нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ, касата ще прекратява договора си с болници и лекари. Това са част от промените в Закона за здравното осигуряване, които бяха одобрени от министрите. Освен това представители на касата и на съсловните организации на лекарите и на стоматолозите ще правят съвместни проверки дали се спазват правилата за добра медицинска и добра фармацевтична практика.


Промените предвиждат още пакетът от медицински услуги, за който плаща касата, да се раздели на основен и допълнителен, като допълнително ще се уточни техният обем.

 

Важна промяна се прави и за хората, които не са си плащали здравните вноски. Те вече ще могат да се включат в здравната система само след като си внесат всички осигуровки, които дължат. Сега това става, ако издължат парите за здраве за последните 3 години. Здравният министър д-р Петър Москов обясни, че се дава 6-месечен гратисен период, преди да влязат новите условия, като през това време ще важат сегашните правила. По думите му медицинските центрове и болниците, когато приемат неосигурени пациенти, ще са длъжни в тридневен срок да докладват на НАП за тях.

 

От догодина поетапно ще започне повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата внася здравноосигурителните вноски. Всяка година той ще скача с 5%. Сега държавата осигурява пенсионери, учащи и затворници само върху половината от него.

 

С поправки в Закона за здравното осигуряване ще се промени и Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина, според които касата няма да плаща за медикаменти, ако производителите им не дадат отстъпки и такива не бъдат договорени. Това договаряне ще става централизирано за лекарствата, които се ползват за лечение вкъщи, както и за рак. 
Според промените Надзорният съвет на здравната каса вече ще определя списъка на заболяванията, за чието лечение плаща здравната институция вместо здравния министър, както е в момента.

 

Свързани статии:

Делят пациентите на сини, зелени и червени

Селски лекари стават и аптекари

Останахме без зъби

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
4 болести, които могат да бъдат излекувани естествено, без фармацевтичните лекарства

4 болести, които могат да бъдат излекувани естествено, без фармацевтичните лекарства

Следваща статия
Седем ефективни народни рецепти при ангина

Седем ефективни народни рецепти при ангина

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар