Блог

Светът е голям и бактерии дебнят отвсякъде

Със зачестяване на настинките и бактериалните инфекции през зимата се съсредоточаваме върху засилване на имунитета. Ще помогнем доста на организма обаче, ако намалим срещите му с болестотворни агенти! Сами се досещате, че кихащ човек в автобуса е опасност за здравето, но дали се замисляте за всички останали бактерии в ежедневието? Докосваме се до около 300 различни повърхности на всеки половин час. След това пипаме, често несъзнателно, лицето си – поне по 18 пъти на час. Това помага на микробите да влязат в устата или носа, където причиняват инфекции. Смята се, че допирът с обикновени неща като дистанционното на телевизора или ключа за лампите е виновен за 65% от настинките ни, за 50% от разстройството и за повече от 50% от случаите на хранително натравяне.

 

Следващия път, когато използвате банкомат, за да изтеглите пари, може би ще е най-добре да сложите ръкавици. Тестове на експерти са установили, че те са толкова мръсни, колкото и обществените тоалетни. Проби и от двете места показват, че там има 2 вида бактерии – Pseudomonas и Bacillus, които могат да причинят разболяване и диария. Решението е след всяко теглене на пари трябва да се използва антибактериален гел. Това важи и за самите пари и банковите карти. Така че не пипайте лицето си, когато сте плащали, без да сте си измили добре ръцете.

 

Хората с настинки често оставят микроби и по дръжките на хладилника и вратите, където могат да оцелеят повече от 2 дни. При тестове в хотелски стаи при 40% от случаите имало микроби, причиняващи хрема.

 

Немско изследване показва, че в дрехите също има болестотворни бактерии. В едно пране се съдържат около 100 милиона бактерии E. коли и според някои експерти ниската температура вътре не може да ги убие. Така че е най-добре да се пере най-малко на 40 градуса. Препоръчително е да се използва прах, който съдържа избелители, а не течен гел. Това се отнася особено за бельото и хавлиените кърпи, които трябва да се перат на 60 градуса. При използване на програма от 60 градуса в прането остават от десет до сто пъти по-малко бактерии, отколкото при пране при 40 градуса!

 

Ако кожената каишка на часовника на ръката ви мирише, това може да е заради бактерията Staphylococcus aureus, която причинява инфекции по кожата. Гумената и пластмасовата са по-безопасни, защото те не поглъщат влагата и потта толкова лесно, а и могат да бъдат измити с вода и сапун. Ако все пак държите на кожата, почиствайте каишката си веднъж седмично.

 

Сред най-опасните предмети от бита е микровълновата фурна. Дръжките и бутоните, с които притопляме храната си, са заразени с бактерии като салмонелата. Забърсвайте я често, особено ако сте размразявали сурово месо! Бактериите в храната се унижожават от високата температура, а не от вълните – затова е от значение колко време се нагряват продуктите в микровълновата фурна!

Всеки бутон в асансьора има 40 пъти повече от микробите, които бихте намерили в обществените тоалетни. Дори и почиствани редовно, възможността там да се създават бактерии е висока. Така че и тук антибактериалният гел може да има доста полезно приложение.

 

Пускането на водата в тоалетната разпръсква милиони бактерии във въздуха. А ако четката за зъби е наблизо, те могат да стигнат и до нея. Експерти от университета в Манчестър обясняват, че всяка съдържа 10 милиона микроби. Сменяйте я на всеки 3 месеца и я дръжте с капачето отгоре, с което често се продава. Изваряване или потапяне на четката в разтвор със сода за хляб също помага.

 

Има повече Е.коли бактерии по количката за пазаруване, отколкото по тоалетната чиния, казва д-р Чарлс Герба от университета в Аризона. „Мръсните обувки на децата често се отъркват в тях”, допълва той. Така че може да избършете дръжката й с мокри кърпички, преди да се втурнете към щандовете.

 

Едно на всеки две дистанционни за телевизора дава положителен резултат за rhinovirus на тестове в университета във Вирджиния. Това всъщност е най-честият причинител на обикновената настинка. Вирусът може да се задържи дни и дори месеци на копчетата на дистанционното. Ето защо го почиствайте всеки ден с кърпичка!

 

Фактът, че живеем сред много бактерии не е толкова обезпокояващ. Не е необходимо да ходите със стерилен скафандър! Често срещаните бацили в бита стават по-опасни, когато имунитетът ни се срине през зимните месеци. Едно здраво семейство не трябва да сменя ежедневната си рутина, стига да съблюдава стандартните изисквания за хигиена!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическия текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

Внимателно с витамините!

Следваща статия

Как да се спасим от ГЕРБ или защо ни мъчат стомашните киселини

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар