Блог

Как да се спасим от ГЕРБ или защо ни мъчат стомашните киселини

Задават се весели празници и тежки трапези, а с тях увеличен риск от развитие на гастроезофагеалната рефлуксна болест (накратко ГЕРБ, без шега!). Проучванията сочат, че при хората над 25-30-годишна възраст около 40-45% носят това заболяване, а над 45-годишна възраст вече при около 70% от хората стомахът отделя много киселина, която се връща към хранопровода и предизвиква възпаления.  ГЕРБ може да стои в основата на астматични пристъпи, необяснима кашлица, често оригване, парене или болка зад гръдната кост. Възможно е дори да се заблудите, че имате проблем със сърцето – стенокардия или инфаркт!

 

Рефлуксът или „връщането” на стомашен сок, съдържащ солна киселина и пепсин от стомаха в хранопровода е основна причината за възникване на клиничните симптоми на заболяването. Сами се досещате, че диетата е основен фактор за развитие на ГЕРБ. Преяждането с пикантни храни, предизвиква по-силно отделяне на стомашен сок в препълнения стомах. Излегнете се след вечеря на дивана и връщането му по хранопровода става още по-лесно, а след време започвате да усещате вътрешно „горене”. Освен пикантните храни, други виновници са мазнините, цитрусите, ментата, алкохол, кафе, цигари и много други дразнители на стомаха.

 

ГЕРБ не е за подценяване (и това не е политически лозунг!). Извън стомаха солната киселина създава куп поразии! При езофагит (възпаление на лигавицата на хранопровода ) се установяват болка при преглъщане, кървене и загуба на тегло. Други нехарактерни симптоми могат да бъдат чувство за бързо засищане, дрезгав глас, хроничен фарингит и ларингит, нарушен зъбен емайл, промени по езика. При нелекуван рефлукс рискът от развитие на рак на хранопровода се увеличава!

 

Обикновено до връщане на солната киселина към хранопровода се стига при неправилно и недостатъчно лечение. Хората трябва да потърсят лекарска помощ още щом усетят киселини - не само в хранопровода, но и в стомаха. Първо, киселините се появяват предимно през пролетта и есента. При 10-12-дневен курс на лечение по това време нещата се успокояват, а при следващия сезон - пролет или есен, проявите започват отново. След това започват да се сгъстяват, а най-накрая се стига до болка всеки ден. Затова всеки болен трябва да бъде анализиран поотделно и да му се предпише лечение от гастроентеролог.

 

Сами може да си помогнете със здравословен режим!  Уместно е храненето да бъде по-често и на по-малки порции, храната да се сдъвква добре и да бъде богата на растителни фибри и протеини. Препоръчва се да се повдигне главата с възглавница или да се повдигне леглото откъм главата, докато лежите. След хранене изчакайте 2-3 часа преди да си легнете. Диетата ще намали оплакванията, но е необходимо и медикаментозно лечение.

 

Друга грешка е схващането, че паренето и болката лесно се премахват с лъжичка сода за хляб. Това действително успокоява, но е много вредно за стомаха. Содата води до обратното, т.е. бързо неутрализира високата киселинност, но и подава сигнали на стомаха за производство на още киселина. Така се получава порочен кръг. Освен това содата предизвиква отделяне на газ, което води до оригване и изхвърля киселината нагоре към хранопровода.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическия текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.sanar.org/
Предишна статия

Светът е голям и бактерии дебнят отвсякъде

Следваща статия

Да постим ли за здраве?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар