Блог

Внимателно с витамините!

В уплаха от есенната атака на вируси и простуди, посягаме към какви ли не витамини за засилване на имунитета. „Ям ги като бонбони!”, е чест коментар относно цветните опаковки с апетитини витаминни комплекси с вкус на плодове, например. Рекламите си вършат работата, но витамините са полезни за здравословното състояние на организма в определени минимални количества. Те не са градивен елемент, още по-малко пък източник на енергия, въпреки, че организмът изпитва непрекъсната нужда от тях. Днес е известно, че тези вещества регулират синтеза и активността на клетъчните ензими, като по този начин участват във всички жизнени процеси.

 

Но да припомним една теза "Всички вещества са отровни. Само дозата прави едно вещество отрова или лекарство"! Желанието да бъдем здрави провокира прием на витамини, стократно надвишаващ дневните нужди на организма и то без да се обръща внимание на особеностите на индивида (възраст, пол, физиологично състояние). Да, предозирането с витамини може да е също толкова опасно, както и тяхната липса!  Състоянието е известно като хипервитаминоза, което  може да доведе до интоксикация на организма.

 

Не всички витамини са еднакво опасни. С водноразтворимите витамини например се предозира по-трудно, отколкото с мастноразтворимите витамини (А, Е, Д), поради склонността на последните да се натрупват в телата ни. Излишните количества витамин А се складират в черния дроб и състоянието може да се окаже силно токсично. Особено застрашени са малките деца, както и хората, употребяващи алкохол във високи дози, при които абсорбцията на витамина е повишена. Симптоми могат да бъдат изпъкнала фонтанела (бебета и малки деца); повишено вътречерепно налягане; замъглено зрение; намален апетит; замаяност; главоболие; увреждане на черния дроб; гадене с последващо повръщане; косопад; пожълтяла и лющеща се кожа.

 

Когато количеството доставян на организма витамин Е е по-голямо от необходимото дневно такова, обикновено се наблюдава повишаване на артериалното налягане. Този витамин в определени случаи може да играе ролята на антикоагулант, а това означава, че съществува възможност да увеличи риска от проблеми с кръвосъсирването.

 

Под въздействие на слънчевата светлина в човешкия организъм се синтезира витамин Д, а добрата новина е, че няма опасност от прояви на токсичност при продължително излагане на слънце. От друга страна обаче приемът на прекомерно високи количества витамин Д може да доведе до здравословни проблеми. Този процес е особено характерен за малките деца и обикновено е резултат от необходимостта от прием на витамина, свързана с процесите на растеж. Нерядко е и вследствие от прием на хранителни добавки, като например масло от черен дроб на треска. Излишъкът на витамин Д в организма води до необичайно високи нива на калций в кръвта, в резултат на което се появява реална опасност от увреждане на костите, бъбреците и меките тъкани.

 

Увеличеният прием на един от най-популярните и често приемани витамини – витамин С, особено в сезона на грипа, рядко може да доведе до някакви сериозни последици за организма. При натоварвания и боледуване се препоръчват ударно големи количества от витамина, но за кратък период. Да, всичко се изпикава, но точно там е проблемът – може да се промени киселинността на урината и да се провокира образуване на камъни в бъбреците!

 

Предозирането на витамини от групата В е свързано с появата на тежки алергични симптоми, много често водещи до шок, както и редица нервнопсихични нарушения  - безсъние, изтръпване на крайниците, дори припадъци. Като комплекси, витамините от В-групата  участват в препарати за успокоение и лекуване на невралгии.

 

Важно е да знаете, че трудно може да получите хипервитаминоза, ако си набавяте витамини чрез разнообразно хранене. Например, един домат ни доставя цялото необходимо количество витамин С за деня! Затова спазвайте препоръчителните дози за витамини на етикетите и не пренебрегвайте пълноценната диета!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://ampaipse.wordpress.com/
Предишна статия

Хидрогенираните мазнини – няма пълно щастие!

Следваща статия

Светът е голям и бактерии дебнят отвсякъде

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар