Блог

Салвия – билката, която дарява безсмъртие

Салвия – билката, която дарява безсмъртие

В Европа и у нас едно от най-ценените лечебни растения е красивата салвия. Билкари и специалисти смятат, че то е универсално растение, които помага много при женски проблеми с безплодието. Древните гърци и римляни го ценяли много, а преди това египетската цивилизация използвала салвия като лечебно растение.

 

Растението представлява малък вечнозелен храст с дървенисти стъбла, продълговати листа и сини до виолетови цветове. Листата на лечебната салвия съдържат около 1,5- 2% етерично масло, което е много полезно. Древните лечители са използвали салвия като противовъзпалително и кръвоспиращо средство. Листата й съдържат етерично масло с богат състав: флавоноиди, дъбилни вещества, смоли, органични киселини, витамин Р.

 

Днес съвременните билкари препоръчват билката за лечение храносмилателния тракт, а също за лечение на косопад. У нас листата на салвия намират приложение като средство, ограничаващо потоотделянето. Билката влияние много добре при нощни изпотявания при болни, но така също и облекчава гастрит и колит, язва, метеоризъм, възпаление на черния дроб и жлъчния мехур.

 

Салвия се използва и за създаване на нови лекарствени продукти против деменция и Алцхаймер. Препаратите на основата на това полезно растение повлияват ензим, който е отговорен за нарушението на паметта. Положителен ефект се наблюдава при лечението на разни проблеми на дихателните пътища като фарингит, тонзилит, ангина и катар на горните дихателни пътища.

 

Салвията е първокласен антисептик и ускорява заздравяването на тъканите. Препаратите под формата на хранителни добавки действат и като антипирици. Под формата на отвара салвия се използва при изгаряния, ухапване от насекоми и кожни заболявания, бяло течение или проблеми на влагалището. Под формата на компреси или съставка на мазила се прилага при травми, артрит или невралгии.

 

Под формата на чай салвия се използва при простуда, стоматит и парандонтоза. Употребата на салвия при първите признаци на простуда подтиска развитието на остри респираторни заболявания. Чаят от салвия или инхалацията укрепва имунната система и ускорява оздравяването. Чаят може да се приема за подобряване на храносмилането, увеличаване на апетита. Препоръчва се и при наличие на менструални болки.

 

Свързани статии:

Време е за подсилване на имунната система

Как да си направим ароматна аптека у дома

Кои са 18-те най-често използвани билки в кухнята?

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
5 ефективни аюрведични лечения на хемороиди

5 ефективни аюрведични лечения на хемороиди

Следваща статия
Търсите лековити билки за главоболие? Обърнете внимание на тези

Търсите лековити билки за главоболие? Обърнете внимание на тези

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар