Блог

Рискове за здравето според кръвната група

Рискове за здравето според кръвната група

Може би вече знаете , че ако искате да запазите здравето си и да живеeтe по-дълго, се нуждаете от здравословна диета и редовни физически упражнения. Също така сте наясно , че вашите гени определят с какви здравни проблеми може да се сблъскате. Но знаете ли, че кръвната група също може да ви направи по-склонни към някои болести и едновременно да намали риска от други заболявания? Логично е, защото различието в кръвния фактор се определя от антигените (отбраната на имунната система) и всяка кръвна група се е сдобила с еволюционна защита срещу смъртоносните болести, към който хората от тази група са били най-уязвими. Но може ли вашата кръвна група да определи дали ще живеете по-дълго?

 

Кръвна група 0

През 2011 г. в Сърдечносъдовия институт в Университета във Филаделфия са открили ген, наречен ADAMTS7, който значително повишава риска на едно лице към инфаркт и исхемична болест на сърцето с изключение на хората с кръвна група 0 (най- често срещания тип на кръвта). Това изследване показва, че кръвната група 0 има някакъв защитен фактор, който предпазва човек от развитие на сърдечно заболяване. Учените са установили също така, че хората с кръвна група О имат намален риск от заразяване с малария, сифилис и туберкулоза, както и от развитие на рак на стомаха. Минусите на тази група са, че хората имат по-висок риск от развитие на пептична язва, венозна тромбоемболия, от заразяване с холера и норовируси, както и да бъдат хапани от комари. Датско изследване сочи, че мъжете с кръвна група 0 са по-податливи на затлъстяване, особено когато са изложени на високи нива на замърсяване по време на работа.

Още: Митове за сърцето

 

Кръвна група А

Няколко проучвания са установили, че хората с тази кръвна група имат по-голям риск от рак на стомаха. Точната причина не е известна , но изследователи предполагат, че този вид кръв може да бъде по-податливи на алкохол, тютюнопушене, нестероидни противовъзпалителни лекарства като аспирин и други причинители на рак на стомаха. Нови изследвания установяват, че хора с този тип кръв имат по-голям шанс да се заразят с ротавирус. Положителното е, че жени с тип А кръв са по-плодородни и да имат по-голям шанс за зачеване .

Още: За какво и как да използваме Аспирин

 

Кръвна група AB

Кръвна група AB е най-рядко срещана и е най-новия тип кръв. Не е имало много изследвания на податливостта към болести за тази кръвна група, но според лекаря-натуропат и автор на "Правилното хранене за вашия тип " - Питър Д'Адамо , индивидите с група АВ са по-податливи на гастроинтестинални , респираторни и ушни инфекции; паразити, анемия и повечето ракови заболявания. Тези лица трябва също могат да бъдат по-податливи на кръвни съсиреци и сърдечни пристъпи. Изследвания са установили също , че жените с кръвна група АВ или В имат по-висок риск от развитие на рак на панкреаса и на яйчниците, както и много висок риск от развитие на прееклампсия – опасно състояние с високо кръвно налягане  по време на бременност.


Още: Да почистим ушите

 

Кръвна група B

Според доктор Майкъл Лам, автор на "Кръвна група и диета", хората с тип B обикновено са устойчиви на сърдечни удари, сърдечно-съдови заболявания, рак и към много от най -тежките заболявания в съвременния живот. От друга страна, те са по-податливи на нарушения на имунната система като синдром на хронична умора, лупус и множествена склероза.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: depositphotos.com
Предишна статия
Йога помага при посттравматичен стрес

Йога помага при посттравматичен стрес

Следваща статия
Започва кампания за имунизация срещу морбили

Започва кампания за имунизация срещу морбили

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар