Блог

Пробиотици – могат да се използват срещу депресия

Пробиотици – могат да се използват срещу депресия

Това, което човек яде може да окаже голямо влияние върху това как се чувства емоционално.

 

Диета, богата на пробиотици – които подпомагат растежа на „здравословни“ бактерии в червата – стимулира здравето на храносмилателната система и дори може да подобри имунната система на човека. Но сега все повече доказателства сочат, че чревните бактерии могат да окажат значително влияние върху функциите на мозъка и психичнотоздраве.
Пробиотиците са живи бактерии и дрожди, които могат да бъдат намерени в тялото на човека, както и в добавки и храни, получени чрез ферментация с живи активни култури като някои кисели млека, гъбата комбуча, киселото зеле, кимчи, и айрян. Тези „добри“ бактерии са известни с това, че насърчават здравето на храносмилателната и имунната система а изследователите също така са достигнали до извода, че те могат да са от полза и за психичното здраве но човека.

 

Преди разглеждана като незначителна идея, сега все по-голям брой учени се интересуват от пробиотици и пребиотици като потенциални лечения за тревожност, депресия и други психични проблеми. За това е интересно, че при ново проучване на Университета в Лайден, учените открили, допълнителна подкрепа на тази идея: те съобщават, че сред 40 здрави доброволци, тези, които са били подложени на третиране с пробиотик в продължение на четири седмици показват спад в негативните мисли и чувства.

 

За проучването, изследователите прилагат пробиотици, които съдържат различни видове бактерии – на 20 здрави участници всеки ден в продължение на четири седмици. Останалите 20 участника са получили плацебо. В началото на изследването и след това отново след месец участниците попълват въпросник , за да се разбере каква чувствителност имат към депресия.

 

Участниците, които пиели пробиотиците били значително по-малко подотливи на тъжни настроения. Подобряването на баланса на здравословни бактерии в червата, като че ли има защитен ефект срещу мислите, особено обсесивно негативното мислене, което често е знак за депресия.

 

Учените все още не знаят как пробиотици влияят и намаляват тъжното настроение, но е възможно да повишават нивата на триптофана, неврохимикал, който създава настроението, намиращ се в червата. „Безспорно, трябва да бъдат извършени допълнителни изследвания,“ казва водещият автор на изследването, д-р Лоренца Колцато от Лейдън Унивърсити пред The Huffington Post. „Но надеждата е, че пробиотичните добавки могат да работят като потенциална и ефективна превантивна стратегия срещу депресията.“

 

Увеличаване на здравословни бактерии в червата може да бъде ефективен начин за лечение на тревожност. В едно скорошно изследване, учените от университета в Кеймбридж са намерени кратък курс с пребиотици – несмилаеми хранителни фибри, които действат като храна за добрите бактерии – да имат анти-тревожен ефект, но и да намаляват емоционалните реакции на субектите към негативни стимули.

 

„Много е вероятно, тези съединения да ви помогнат да управлявате психично заболяване“, споделя водещият автор на изследването, невробиологът д-р Филип Бърнет. „Те могат също така да се използва, когато има метаболитни и / или хранителни усложнения при психични заболявания, които могат да бъдат причинени от продължителна употреба на сегашните лекарства.“

 

Свързани статии:

Път на полезните бактерии! Как да си отглеждаме пробиотици в тялото?

Пребиотици и пробиотици

Маслините снабдяват червата ни с пробиотици

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Щастието мирише на ... пот и чисти чаршафи

Щастието мирише на ... пот и чисти чаршафи

Следваща статия
Хромът - мощен минерал за вашето здраве

Хромът - мощен минерал за вашето здраве

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар