Блог

Причини за хемороидите и как да се предпазим

Причини за хемороидите и как да се предпазим

Хемороидите представляват външни или вътрешни разширения на вените в долната част на правото черво и ануса, които са вън или навътре от мускула, който свива и разпуска ануса. А варикс е ограничено разширение на вена. То може да се получи по различни причини, но в най-често в средна и напреднала възраст, макар че се среща и при млади хора. Може да се получи при жени след тежко раждане или при раждане на бебе с по-големи размери.


 

Хемороидите причиняват леки но неприятни симптоми като кървене, болка, изтичане на секреция, дори оток. Понякога тези симптоми се увеличават до степен, че се налага малка хирургическа намеса пишат zdravnitza.com .


 

Причини за появата на хемороиди

Запекът е един от многото фактори, които причиняват това неприятно заболяване. Заседналият живот и липсата на движение – също. Предразположението може да се окаже и наследствено, особено ако роднините ви или вие имате и други проблеми с вените.


 

Предпазването

Пийте вода през целия ден, поне 1,5 - 2 л. дневно. Водата улеснява излизането на остатъка от храна и другите излишни вещества от организма.


 

Избягвайте да вдигате тежко. Тежестта увеличава допълнително налягането на таза. Ползвайте помощни средства като колани, помагайте си с влачене, плъзгане и т.н.


 

Не се претопляйте. Избягвайте горещите вани и сауни, претоплянето на стъпалата.


 

Спазвайте лична хигиена. Мийте се след всяко изхождане по голяма нужда. Постарайте се това да става редовно сутрин и вечер преди лягане. В никакъв случай не допускайте запек. Сутрин след ставане пийте чаша топла вода. При баня, вани и тоалет избягвайте силно ароматизирани продукти, те могат да имат дразнещо действие.


 

Натоварвайте се физически с умерени спортни дейности. Много полезно е ходенето, тичането, плуването, всякакъв вид гимнастика. Ако обаче вече имате хемороиди не практикувайте езда и колоездене.


 

Избягвайте тесните дрехи, особено важно е това за жените. Те пречат на движението на кръвта.


 

Не яжте пикантни храни и алкохола, които дразнят лигавицата по пътя, и не прекалявайте с напитки, които дразнят червата – чай и кафе.


 

Поемайте балансирана храна, много плодове и зеленчуци, зърнени храни, пълнозърнест хляб, типов , ръжен.


 

Ако вече имате някакъв проблем на тази тема, консултирайте се с лекаря си и спазвайте лечението, което ще ви препоръча. Така ще си спестите, болката, кървенето, а и евентуалните усложнения.


 

Свързано:


 

Какво е нужно да знаем за ходенето по голямата нужда?


 

Как да предотвратим и лекуваме хемороидите


 

Нов напълно безболезнен метод за лечение на хемороиди в болница Софиямед


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://thatvinylplace.com/
Предишна статия
72 годишна жена изглежда на 30 г. – разберете каква е нейната тайна

72 годишна жена изглежда на 30 г. – разберете каква е нейната тайна

Следваща статия

Илкая (Лековит камък) – мистично място в Родопите, което лекува

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар