Блог

Илкая (Лековит камък) – мистично място в Родопите, което лекува

Светилищата са древни места по нашите земи, където много преди приемането на познатите днес религии православие и мохамеданство, са се извършвали ритуали. С тях древните хора отдавали почит на Слънцето, Луната и звездите, с които са свързвали кръговрата на живота и измервали сезоните, времето за работа и почивка.


 

Все още няма тончни данни за това колко са светилищата у нас. Факт е обаче, че почти всяка могила или връх до 1000 метра надморска височина са използвани за преклонение пред природата и нейните богове. Правели са го траките, а преди тях още по-отдавнашните жители на днешните български земи. Някои светилища предстои да бъдат разкрити. За други вече има натрупани страници приказни истории, легенди и исторически данни, пише в. „Уикенд“, цитиран от prekrasna.bg.


 

Едно от най-мистичните и труди за откриване светилища у нас е Илкая. Именно трудното му намиране е причина светилището да е едно от най-рядко посещаваните. Дори любителите на тайни места и на силни усещания твърдят, че е най-добре някой да ви заведе до него. Илкая или Лековит камък е близо до село Воденичарско, Джебел. Намира непосредствено под крепостта Малка Устра.


 

Илкая или Лековит камък наподобява светилището Белинташ, което се намира на около 30 километра от Асеновград в Родопите и за което се носят куп легенди за съкровища и космически пришълци. Илкая също пази грижливо поверието за лековития камък, а местните са убедени, че светилището може да ги избави от всяка болест. Трябва да се премине три пъти през проходната пещера, а след това, както на много други подобни приказни места у нас, трябва да се остави дреха или част от нея, за да остане там завинаги болестта и никога вече да не се завръща при болния.


 

До Илкая се стига по горски пътеки. Непосредствено преди самото светилище древните обитатели на тези земи са направили каменна стълба. Самото изкачване е почти екстремно преживяване. Наоколо изобилства от скали със странни форми, които приличат на причудливи каменни великани. Ако решите да отидете до Илкая, обуйте непременно туристически или други удобни обувки за катерене. И бъдете внимателни, за да не се подхлъзнете.


 

Има хора, които разказват странни неща след посещение на Илкая. Някои твърдят, че чуват музика – дори цял оркестър, който свири произведение на известен композитор. Други казват, че са видели нещо като летящи коли, които изчезват, когато слязат на метър по-надолу от светилището. Подобни разкази са записани от връх Кръстова гора пак в Родопите. Все още никой сериозен изследовател не се е заел да изследва мястото и енергиите, които то излъчва.


 

Още:


 

Чудодеен лековит извор край манастира „Св. Марина“ избавя от безброй болести


 

Бяла лястовица се появи в българско село


 

25 тайни и съвети за живота – номер 20 е неочаквано добро (първа част)


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://planinitenabulgaria.blog.bg/
Предишна статия
Причини за хемороидите и как да се предпазим

Причини за хемороидите и как да се предпазим

Следваща статия
Подобрете мозъка и паметта си с тези три билки

Подобрете мозъка и паметта си с тези три билки

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар