Блог

Преодолейте стриите с тези съвети

Преодолейте стриите с тези съвети

Срещнахме се с със Станимир Михов, фитнес инструктор и специалист по здравословното хранене, за да научим как да се погрижим за тялото си, белязано от стрии.

 

Той е млад, духом силен и вдъхва на съвременните жени вяра, че всичко, което искат да постигнат с тялото си е възможно. За всеки проблем има решение. 

 

Стриите могат да възникнат по време на внезапни промени като по време на бременност, пубертет, бързо покачване или загуба на килограми. Около 90% от жените получават стрии около корема, ханша и бедрата през своята бременност. Употребата на локални или системни глюкокортикоидни лекарства (стероиди), също могат да предразположат тялото към среда, в която да се образуват стрии, тъй като се губи част от еластичността на кожата и в същото време тя изтънява.

 

Как се образуват стриите?

Те се появяват като лийени ивици по кожата. В началото изглеждат като плоски червеникави или лилави линии, а с теченеие на времето избледняват и приемат бялo-сивкав цвят. Представляват увреждане на еластичните влакна на дермата (средният слой на кожата). Еластичността и хидратацията на кожата са основни фактори колко силно изразени ще са стриите и в каква посока ще се движат.

 

Не представляват здравен риск и не компрометират възможността на тялото да функционира нормално и да се възстановява. Може да предизвикат усещане на парене и сърбеж в началото, но това не е често явление. Смятат се за козметичен проблем и обикновено млади жени или жени след бременност търсят лечение за тях при дерматолог.

 

Тъй като проблемът засяга голям брой хора съществуват методи за лечение като домашни билки и лекове, фармацевтика, както и клинични процедури.

 

Според всички проучвания, които могат да се сметнат за акуратни - домашните билки, лекове и кремове нямат ефект или имат крайно незадоволителен такъв при стрии, които са променили цвета си към бяло-сивкав (напреднал стадий).

 

Това не означава, че не може да ги прилагате, когато стриите са в начален стадий. 

 

Метод #1 с белтъци

Предполага се, че протеините в яйчния белтък могат да помогнат на кожата с възстановяването. Опитайте да прилагате белтъците на засегнатите участъци няколко пъти на ден.

 

Метод #2 с масло от ший или какаово масло

Масажирането с масло от ший или какаово масло няколко пъти дневно може да помогне на кожата да е по-добре хидратирана, но според повечето проучвания, те едва ли ще изчезнат, но има някакъв минимален шанс да избледнеят. Може да има добър шанс да спомогнат предотвратяване появата им по време на бременност.

 

Метод #3 със зехтин

Прилагането на зехтин би спомогнало за предотвратяването на стриите. Зехтинът съдържа витамин Е, който има възстановителни свойства върху кожата и тъканите. Също така може да омекоти кожата и да предаде повече еластичност.

 

Метод #4 с куркума с вода или олио

Комбинират се куркума с вода или зехтин и се прави паста, с която се търка кожата върху засегнатите участъци два пъти на ден.

 

Метод #5 с лимонов сок

Естествените киселини в лимоновия сок може да спомогнат за избледняването на стриите. Разтъркайте с лимонов сок върху засегнатите участъци и преди да изплакнете изчакайте около 10 минути.

 

Лечението на вече съществуващи стрии е трудно. Кремовете и мазилата не действат на тези в напреднал стадий, защото не могат да проникнат в дълбочина.

 

Все пак има проучване , което доказва ефективност при използването на третиноин. Третиноинът е киселина, която е способна да достигне по-дълбоко и да повлияе до някаква степен чрез възстановяването на колаген, който прави стриите да изглеждат повече като "нормална" кожа. Използва се от квалифицирани лица или дерматолог.

 

Типичното очаквано подобрение е около 20%, което не е особено вълнуващо, но може да си струва усилията и разходите за някои потърпевши.

 

Имайте предвид, че третиноинът не може да се използва по време на бременност, а също така има противопоказания, ако бъдещата майка възнамерява да кърми бебето си.

 

Също така при лечение с продукти, съдържащи третиноин е желателно да се ограничи излагането на слънце, тъй като кожата става по-податлива на изгаряне.

 

Общи съвети и информация за стриите.

• Пийте достатъчно вода (35 мл/кг), при дехидратиране кожата губи еластичността си. Поддържането на здравословно тегло също оказва добро влияние.

• Приемайте непреработени храни с високи хранителни стойности.

• Повечето лечения имат частичен или незадоволителен ефект. Бъдете реалисти в очакванията си.

• Винаги проверявайте съставките преди прилагането на нов продукт. Това е особено важно по време на бременност или кърмене. Някои кремове и процедури може да предизвикат алергии или наранявания, така че трябва добре да прецените рисковете и доколко си заслужават. Ако не сте сигурни, консултирайте се с лекар.

• Без хирургическа намеса на практика е невъзможно да се премахнат напълно, тъй като те са разкъсвания/белези в средната част на дермата и са резултат от заздравителния процес

• Добрата новина е, че дори без лечение и взимане на мерки може да се очаква избледняване на стриите с времето!

 

Свързани статии:

Помогнете на кожата си с домашен крем против стрии

Ползвайте бадемово масло против стрии и тъмни кръгове под очите

Заличете стриите завинаги с масло от пшеничен зародиш

 

Източник: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Крем от люляк срещу ревматизъм

Крем от люляк срещу ревматизъм

Следваща статия
Как да опазим здравето си докато сме на път?

Как да опазим здравето си докато сме на път?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар