Блог

Крем от люляк срещу ревматизъм

Крем от люляк срещу ревматизъм

 

Пролетта настъпва, а с нея и цъфтежа на люляка. Той не се използва често като лечебно средство, тъй като съставките му не са добре проучени. В народната медицина той е намерил своето място. В кората на клоните му и в листата може да се намери горчивият гликозид сирингин, а в цветовете, още се съдържат и етерично масло и фарнезол. 

 

 



Лечебната дрога се приготвя от листните пъпки (събират се при набъбването им), както и от листата и цветовете (най-добре е да се берат при цъфтежа). Те се предписват във вид на запарка при камъни в бъбреците, при епилепсия, а в смес с липов цвят – като потогонно и противомаларийно средство. За лекуването на малария обаче по-широка употреба се отрежда на люляковите листа, пояснява Кети Иванова, автор на книга за лечебните растения.

 

 

 

Ето и някои полезни рецепти:

 

 



Рецепта 1

 

 


2 суп.л. цветчета от люляк се стриват добре с 2 суп.л. прясно краве масло и вазелин. Сместа се ползва за втриване на болните места при .

 

 


Рецепта 2

 

 


Свежи люлякови листа се измиват с топла преварена вода, наситняват се , слагат се върху цяло, люляково листо и се налагат върху засегнатото място при ечемик.

 

 



Рецепта 3

 

 


300 гр. наситнени малки клонки, заедно с листата врят в 1 л. вряла вода в продължение на 20 мин., киснат 2 часа и се прецеждат. При малария се пие по ½ ч.ч. отвара 3 пъти дневно.

 

 



Рецепта 4

 

 


Противомаларийна отвара се получава и по друг начин: 1 ч.ч наситнени свежи люлякови листа врят в 2 ч.ч. вода, докато остане 1 ч.ч течност и се прецежда. Взема се по 1 ракиена чашка от 3 до 6 пъти дневно.

 

 


Рецепта 5

 

 


1 суп.л. люлякови цветчета се заливат с 1 ч.ч. вряла вода, кисне 1-2 часа и се прецежда. Приема се по 1-2 суп.л. топла запарка 3-5 пъти дневно срещу кашлица и коклюш. Може да се използва за компреси и промивки на гнойни рани.

 

 



Рецепта 6

 

 


Добър лечебен ефект при оказва чаят от млади люлякови листа (1 суп. л. дрога на 1 ч.ч. вряла вода, кисне 15 мин. и се прецежда).

 

 


Рецепта 7

 

 


Срещу (особено в напреднал стадий) е полезна запаркато от листни пъпки- 20 гр. дрога се залива с 1 ч.ч. вряла вода, кисне 30 мин. и се прецежда. От течността се приема по 1 суп.л., 3 пъти дневно преди хранене.

 

 



Рецепта 8

 

 

 


При лекуване на рани, както и на трофични язви може да се помогне с млади люлякови листа – измиват се добре, налагат се върху засегнатото място и се бинтова. Превръзката се подновява на всеки 1 час.

 

 

Свързани статии:

 

 

Чай от люляк сваля температурата

 

 

Десет билкови рецепти, които ще помогнат при ревматизъм

 

 

Каменно цвете – при висок холестерол и проблеми с черния дроб

 

 

Източник: Здравница

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Укротете кръвната захар с ечемик

Укротете кръвната захар с ечемик

Следваща статия
Преодолейте стриите с тези съвети

Преодолейте стриите с тези съвети

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар