Блог

Чай от люляк сваля температурата

Чай от люляк сваля температурата

Люлякът (Syringa) е  не само красиво цвете, което цъфти през май,  но се използва и в народната медицина. Той има температуропонижаващо и апетитостимулиращо действие.  Поради потогонния си ефект люлякът намира приложение при простудни заболявания като антипиретично средство.
 

 

Извлеци от цветовете и зелените листа на растението се прилагат още за стимулиране на апетита, а също и за стимулиране секреторната дейност на жлезите, разположени по храносмилателния тракт. Така усилващото апетита действие на дрогата се свързва със съдържащите се в нея горчиви вещества от глюкозиден тип.
 

 

В листата на люляка се съдържа значително количество витамин С (аскорбинова киселина).
 

 

Българската народна медицина препоръчва използването на люляка и като средство за коригиране нарушенията в менструалния цикъл.
 

 

Рецепта 1:

1 суп. л. ситно нарязяни листа се кисне в продължение на 60 мин. в 500 мл. вряща вода. От извлека се пие по 1 кафена чашка 4 пъти дневно.
 

 

Рецепта 2:

1 ч.л. ситно стрити сухи листа от люляк се заливат с 200 мл. вряща вода и след като изстине, се прецежда. Пие се по 1 суп. л. 3 пъти дневно. 
 

 

Люлякът произхожда от обширните територии на  Югоизточна Европа и граничещите с нея райони на  Азия, а интересът към него като цвете, и като билка ( в природолечението) се събужда през средните векове.  Спада към сем. Маслинови (Oleaceae). Особено, когато соковете се издигат в лилавото растение, то има най- голяма лечебна сила,  заради  горчивите вещества, съдържащи се в него, пояснява австрийският билкар свещеник Бенедикт на своя блог blog.kraeuterpfarrer.at/.
 

 

Ако дрогата се изсуши бързо и на сянка, тя може успешно да се ползва през цялата година. 
 

 

Рецепта 3 ( при лека температура)

Ако имате лека температура се вземат 4 суп.л. изсушени и намачкани листа и цветчета от люляк и ги заливате в 1 л. вряща вода. Оставя се 15 мин. похлупено да кисне, прецежда се, слага се в термос и се пие през целия ден.
 

 

Важно е да пиете също много течности.
 

 

Рецепта 4: (за стомах)

Люлякът освежава стомаха, той действа като своеобразен природен тоник.Ако имате болки в горната част на стомаха, то вземете 4 суп.л. от дрогата, залива се в 1 л. вряла вода и се пие равномерно през целия ден.

 

Свързани статии:

При болно гърло и температура – чай от липов цвят

Не бързайте с хапчетата за температура, тя е естествен механизъм за справяне с инфекциите

Какви спешни мерки да предприемем при топлинен удар

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Дете и коте? Мисията e възможна!

Дете и коте? Мисията e възможна!

Следваща статия
„Мързеливи“ упражнения в леглото

„Мързеливи“ упражнения в леглото

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар