Блог

Предпазете децата си от кариеси с това средство

Предпазете децата си от кариеси с това средство

 

Представяме ви често задавани въпроси и техните отговори за средството зъбни силанти, което се използва за предпазването на деца и тийнейджъри от кариеси. 

 

Какво са зъбните силанти?

 


Зъбните силанти се превърнаха във водещо средство в борбата с кариесите по-зъбите на децата. Те се използват за защита на зъбите от загниване ( поява на кариес ) и се поставят веднага щом задните зъби на детето изникнат. На дъвкателната повърхност на тези задни зъби има много вдлъбнатини и канали ( фисури ), които задържат хранителни остатъци върху зъбите. Това задържане на храна благоприятства появата на кариес. След поставянето на силантите, вдлъбнатините и фисурите на обработените зъби са запълнени и хранителните остатъци не могат да се задържат лесно върху зъбите. Почистването на зъбите става в пъти по-лесно. Денталните силанти трябва да бъдат проверявани от вашия зъболекар при всеки профилактичен преглед и да бъдат подменяни, в случай че са износени или парченце от тях е отчупено.

 

 

Кой може да си постави зъбни силанти?

 


От денталните силанти могат да се възползват както децата, така и тинейджърите. Децата сменят млечните си зъби до дванадесет годишна възраст, затова е важно техните зъбите да са защитени от кариеси, които могат да засегнат развиващите се постоянни зъби. Тинейджърите са предразположени към развитие на зъбни кухини и кариеси поради лошите си хранителни навици и слабата дентална култура. Силантите дават допълнителна защита на зъбната повърхност в борбата срещу кариеса. След поставяне на силанти зъбите се почистват от хранителни остатъци и зъбна плака значително по-лесно и бързо.

 

 

Въпрос: Как се поставят зъбните силанти?

 


Поставянето на силантите ( силанизиране ) отнема само няколко минути на зъб. Първо зъбът се почиства добре и се проверява за наличие на зъбен кариес; ако такъв е налице, той се отстранява и се пристъпва към процедурата по поставянето на силантите. Върху зъба се нанася специална киселина, която спомага за свързването между силанта и емайла на зъба. Силанта се нанася в течно състояние чрез шприц, след което се втвърдява с помощта на светлина излъчвана от специална лампа.

 

 

Въпрос: Колко дълго издържа върху зъба?

 


Животът на силанта зависи от това какъв тип материя е изработен, какъв тип храна се консумира ( твърдите храни може да износят значително по-бързо силантите ), също така трябва да се поддържа добра устна хигиена. Силантите могат да издържат в устата години, преди да трябва да бъдат подменени. Вашият зъболекар периодично трябва да проверява, наличието и здравината на силантите. Повторната подмяна на силантите ще гарантира, защита на зъбите за сметка на скъп и болезнен процес на възстановяване на зъбите от кариеси.

 

 

Поставянето на зъбни силанти, е безболезнен и безвреден процес, който дава защита на зъбите от поява на кариеси.

 

 

Свързани статии: 

 

 

Развенчаният мит за кариеса – възможно ли е да възстановим зъбите си сами?

 

Пастата за зъби – информиран избор

 

Кога се налага вадене на нерв на зъбите

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Отслабнете лесно и здравословно с японския чай Матча

Отслабнете лесно и здравословно с японския чай Матча

Следваща статия
Изберете органичното мляко и месо за по-добро здраве

Изберете органичното мляко и месо за по-добро здраве

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар