Блог

Кога се налага вадене на нерв на зъбите

Кога се налага вадене на нерв на зъбите

Когато някой зъб заболее и започне да ви боли, отивате на зъболекар и се оказва, че трябва да ви се извади нерва. Понякога това може да важи за повечето зъби, които ви болят. Много хора с основание се питат кога е наложително вадене на нерв на зъб.

 

По принцип има два случая, при които се умъртвяват нерви. Единият се нарича пулпит, който представлява възпаление на зъбната пулпа. Пулпата е нервът, плюс още няколко физиологични джаджи в канала – кръвоносни съдове и пр. Ако зъбът има пулпит, тогава се налага вадене на нерв или умъртвяване, след което и лечение на зъба, за да не прерасне в по-голям проблем.

 

Другият случай за вадене на нерв е, когато кариесът е твърде голям и за да се захване пломбата добре, трябва доста да се работи с машинката за да се изчисти възпалението.

 

Когато кариесът е достигнал до пулпата в пулпната камера – там където се събират всички нерви в коронковата част на зъба – и тя е възпалена, то единственото лечение е девитализирането или т.нар. вадене на нерв. Това е компромис, който трябва да се направи, за да се запази болният зъб за по-дълго време в устата на пациента.

 

Има и методи на лечение, при които нервите на зъбите се запазват живи и не се налага вадене на нерв. Например, при виталната ампутация се изрязва само пулпата в пулпната камера, а нервите в кореновите канали се запазват живи като се покриват с различни пулпопокривни пасти. Тези методи обаче са доста неефективни и все се стига в даден момент до това, че трябва да се направи вадене на нерв.

 

Има и метод на лечение, при който директно се покрива откритата пулпа с пулпопокривни пасти, но той е ефикасен само при деца и при много млади хора, защото при тях регенеративните способности са по-големи. Този метод за не вадене на нерв се прави при условие, че комуникацията с пулпата е малка и все още няма бактериална инвазия в нея, което я е задържала здрава.

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
newsofthesouth.com
Предишна статия
Хидратацията – единственото решение за стриите

Хидратацията – единственото решение за стриите

Следваща статия
Лавандула – какви са лечебните качества на тази билка?

Лавандула – какви са лечебните качества на тази билка?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар