Блог

Правилата за диагностика на диабет ще бъдат синхронизирани от ендокринолози и нефролози

Правилата за диагностика на диабет ще бъдат синхронизирани от ендокринолози и нефролози

Голяма част от диабетно болните у нас имат проблеми с бъбреците и не знаят за това съобщава БНТ. От друга страна нефролозите могат да отложат с години бъбречните усложнения и нуждата от трансплантация, ако хванат проблемите навреме. Поради тази причина нефролози и ендокринолози се разбраха да синхронизират правилата си в диагностиката и лечението на захарния диабет.

 

Когато човек има проблем с инсулина, кръвната захар стига до клетките трудно. Най-много страдат малките кръвоносни съдове, а те са най-много в бъбреците. Ето защо диабетът неминуемо ги уврежда – със сигурност това се случва след десетата година. Добрата новина е, че нефролозите могат да помогнат и да забавят увреждането на бъбреците.

 

Проф. Емил Паскалев – председател на Българското нефрологично дружество: “Това от проценти идва 30 и смятам че са постижими във времето минимум.  Което на практика означава с толкова време отлагане на заместващото бъбречно лечение, което е най-скъпото.”

 

Постижима цел, още повече че лекарите могат да предвидят и кога ще започнат  проблемите с бъбреците  кога да изпратят болния при нефролог.

 

Проф. Цветалина Танкова – нач. клиника при Университетска болница по ендокринология: “Когато стойностите на креатенина или гломерулната филтрация спаднат прекалено много, тогава сме длъжни да ги изпращаме, а не да чакаме да стигнат до терминален стадий и едва тогава да потърсим колегата нефролог.”

 

За целта е важно, ендокринолозите и нефролозите да синхронизират работа и критериите си.

 

Проф. Паскалев: “И това кога трябва и точно в кой момент навреме да се включи и нефролога със своята активна дейност по отношение на бъбречните увреждания.”

 

Проф. Танкова: “Трябва да си уеднаквим понятията, поведението, терапевтичния подход и което е най-важно трябва да говорим на един и  същи език.”

 

Терапевтичният консенсус ще е готов до три месеца, след което ще бъде представен на здравната каса. Защото ако не бъде подсилен с необходимия брой изследвания и терапия, добрите намерения на експертите ще останат само на хартия.

 

Още:

Кажи ми колко пикаеш, за да ти кажа дали са ти здрави бъбреците

18 психологически трика, които ще накарат хората да ви харесват повече. Номер 11 е просто велико

Топ 10 здравословни ползи на женшена

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://expertbeacon.com/
Предишна статия
Опасни консерванти и пестициди в дамските превръзки, тампоните и тоалетната хартия

Опасни консерванти и пестициди в дамските превръзки, тампоните и тоалетната хартия

Следваща статия
Играта на крикет помага на деца с двигателни и интелектуални трудности

Играта на крикет помага на деца с двигателни и интелектуални трудности

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар