Блог

По време на отпуската: Чревни вируси идат чрез мръсни ръце и застояла храна

По време на отпуската: Чревни вируси идат чрез мръсни ръце и застояла храна

Чревни вируси, шарки и полови болести дебнат отишлите на почивка деца и възрастни. Това заяви пред „Труд“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

„Най-сериозните заплахи за здравето на плажа идват от неизмитите ръце, след като човек е бил в тоалетната, и от оставената повече от 4 часа извън хладилника храна от животински произход“, посочи националният ни консултант по микробиология. Потвърждава го и статистиката. Само за седмица ентероколити са повалили на легло 410 българи, като това са само стигналите до лекар. Броят им е много по-голям, ако се прибавят и самолекувалите се. От началото на годината досега от чревни вируси са пострадали 8134 души срещу 7869 за същия период м.г.

 

Ако си вземете мусака, която да изядете по-късно под чадъра, но я оставите дълго време на жегата, наличното малко количество салмонели се увеличава и лесно ставате тяхна „жертва“. „Ако след тоалетна не си измиете ръцете - има риск от дизентерия (тя лесно се установява в лабораторни условия, но масово не се издирва и затова регистрираните случаи са по-малко) или от ентеровирус“, каза още проф. Кантарджиев. Той е изумен от съобщенията на здравните власти по морето, че англичани се изхождали в басейни. А нечистотиите буквално превръщат басейните в опасни за здравето на останалите почиващи места.

 

Другата лятна зараза в момента са шарките. 519 са децата с варицела през последната отчетена седмица. От началото на годината те са 16 733 - с 1400 случая повече, отколкото преди година. Ръст има и на заболелите от скарлатина (3072 заболели сега спрямо 2615 по това време преди година). „Скарлатината се причинява от стрептококи, които са виновни и за появата на ангина при децата. Често на малките пациенти се дават неподходящи антибиотици, тъй като не се прави антибиограма, за да се избере подходящият, и така лечението не постига желаните резултати“, обобщи проф. Кантарджиев. Той обясни, че докато си играят или се хранят заедно, особено на морето, децата за минути си предават шарките.

 

Свързани статии:

Д-р Весела Тодорова: С деца на море – наръчник по оцеляване

5 здравни ползи от разходката по плажа

Как да охладим бебето здравословно – полезни съвети за лятото

 

Източник: Труд.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Спрете приема на хапчета за отслабване - вашият живот е в опасност

Спрете приема на хапчета за отслабване - вашият живот е в опасност

Следваща статия
Топ храни,които трябва да се избягват, ако сте с високо кръвно налягане

Топ храни,които трябва да се избягват, ако сте с високо кръвно налягане

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар