Блог

Постъпването в болница и изписването влизат в единен е-регистър

Постъпването в болница и изписването влизат в единен е-регистър

През следващата година постъпването вболница и изписването на всички здравноосигурени пациенти ще влезе в електронен регистър. Регистрационната система е разработена по поръчка на Националната здравноосигурителна каса , а целта й е да завиши контрола върху болничните заведения, да ограничи свръххоспитализациите и източването на средства.

 

От касата съобщават, че започва подготовката на клиниките за приложение на единната електронна система. Когато тя започне да действа, при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата своя български личен документ. След като системата провери дали документът е валиден, ще обработи данните от него и ще регистрира хоспитализацията. Едновременно с това системата ще изпрати информация за това и в централното управление на НЗОК.

 

Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при изписване. Тя ще може да да обработва едновременно документи, постъпили на няколко регистратури, ако лечебното заведение има такива. За контрола от голямо значение е фактът, че чрез е-регистъра хоспитализацията и дехоспитализацията ще се отчитат в болницата и НЗОК в реално време.

 

Очакванията са, че така ще бъде намалено отчитане на неизвършена дейност. Здравната каса сигнализира, че е платила милиони за ненужни кардиологични интервенции.

 

През април тази година управителят на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова отчете, че свръххоспитализациите са най-често срещаните нарушения на болниците през първото тримесечие на годината след проверката, която НЗОК е извършила на лечебни заведения, заради което от здравния фонд се източват милиони.
 

 

Свързани статии:

Лекари и пациенти искат регистър за редките болести

Делят пациентите на сини, зелени и червени

Електронното здравеопазване ще глътне поне още 10 млн. лева

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Доц. Людмила Ангелова: Майките да не пропускат генетични изследвания

Доц. Людмила Ангелова: Майките да не пропускат генетични изследвания

Следваща статия
4 страхотни ядки, които поддържат черния дроб здрав

4 страхотни ядки, които поддържат черния дроб здрав

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар