Блог

Електронното здравеопазване ще глътне поне още 10 млн. лева

Електронното здравеопазване ще глътне поне още 10 млн. лева

Държавата ще даде нови 10 млн. лв. за изграждането на станалата вече пословична национална здравноинформационна система. Това стана ясно от обявена вчера обществена поръчка от Министерството на здравеопазването (МЗ). В търга е записано, че задачата трябва да се изпълни за 1 година, но още отсега има подозрения, че срокът ще се разтегли най-малко до 2 години.


 

С изграждането на интегрирана информационна система, част от която е електронното здравно досие на българина, се зае още през 2005 г. тогавашният здравен министър проф. Радослав Гайдарски. Крайният срок за въвеждането му първоначално бе 2008 г. През 2010 г., когато министър беше д-р Стефан Константинов, бе подписан нов документ, с който се заложи срок за изпълнение – 2014 г. А от вчера той е 2015 г. информира в. Труд.


 

Срещу новите 10 млн. лв. фирмата, която ще спечели поръчката, най-напред ще направи анализ на изградените досега системи и модули. "Така ще се знае в какво досега са инвестирали МЗ, здравната каса, агенцията по лекарствата и т.н. На тази база ще се прецени какво трябва да се доизгради", обясниха вчера от здравното ведомство.


 

Следващата стъпка пред изпълнителя ще е план за действие за изграждането на националната система, както и да заложи здравноинформационни стандарти. Това означава всички съществуващи и нови системи "да си заговорят помежду си", казаха още от МЗ. Друга задача ще е до новата система да не се допуска случаен достъп, т.е. да се определят "ключовете" към нея и накрая да се завърши електронното здравно досие, което ще съдържа цялата информация на пациента – кръвни данни, алергии, досегашни прегледи, операции, изследвания и приемани медикаменти. Изрично ще бъде посочено и кой ще има право да прави записи в електронния здравен картон.


 

Оферти за търга ще се приемат до 24 юли. Класирането им ще зависи от най-изгодна цена и най-добро техническо предложение.


 

Още:

Проф. Алексей Сувернев: раковите клетки умират при 42.5 градуса по Целзий


 

Как да пречистим дебелото черво по естествен начин


 

Тест със захарен бонбон крие ключа към успех и самоконтрол

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.computerwelt.at/
Предишна статия
Учените потвърдиха: куркумата е по-ефективна от поне 14 лекарства – вижте кои са те (номер 4 е тотална изненада)

Учените потвърдиха: куркумата е по-ефективна от поне 14 лекарства – вижте кои са те (номер 4 е тотална изненада)

Следваща статия
Д-р Антони Ненов: внимавайте за секс зарази, ако си падате по плажни флиртове

Д-р Антони Ненов: внимавайте за секс зарази, ако си падате по плажни флиртове

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар