Блог

Тест със захарен бонбон крие ключа към успех и самоконтрол

Тест със захарен бонбон крие ключа към успех и самоконтрол

Искате да живеете здравословно, но ви липсва воля, за да направите нужните промени? Може да се окаже изключително лесно да постигнете целта си, стига да напредвате с малки крачки или просто да се научите да преминавате теста „Маршмелоу”!


 

Вероятно сте чували за известния експеримент от 1960 година с дъвчащи захарни бонбони „Маршмелоу”. Изследователи от Станфорд поставяли бонбон пред деца и им обещавали, че ако устоят в продължение на 15 минути да не го опитат, ще получат два бонбона. Само 30 на сто от децата в изследването устояли на изкушението да не опитат бонбона преди изтичане на времето. 70 % се провалили. В последващи проучвания, изследователите съобщават, че децата, които устояли на малкото изкушение и преминали теста, постигнали по-добри резултати в редица сфери от живота – здравни изследвания, изпити и междуличностни взаимоотношения, в сравнение с децата, които се отдали на изкушениете. Учените приемат, че способността да се отложи удовлетворение в преследване на по-висока цел (в този случай два бонбона) е ключов елемент за постигането на целите в живота.


 

18 психологически трика, които ще накарат хората да ви харесват повече. Номер 11 е просто велико


7 прости стъпки към живот изпълнен с чудеса


 

Много от нас се поддават на „захарния бонбон” в живота – независимо дали нарушаваме диета с нещо калорично, дали сърфираме в мрежата, когато трябва да се учи, дали прахосваме средства, когато трябва да пестим, или прескачаме фитнеса в полза на обяда. Как да се научим да издържаме на изкушенията? Ключът е в микро-крачките или микро-резолюциите, твърдят психолози. Драстични диети (да устоите на х100 бонбона) обикновено завършват с провал. Например, много по-лесно е да се справим с привидно непроменими хранителни навици един по един. Фокусирате се върху нещо малко и тясно насочено и така всеки път може да минавате тестът „Маршмелоу”. Психолозите твърдят, че упражняването на самоконтрол по този начин е лесно, а общият резултат ще доведе до самоусъвършенстване и успехи в живота (спомнете си резултатите от Странфорд!)

Може безплатно да запазите час за консултация с психолог

Опитайте тези лесни за преминаване тестът „Маршмелоу” при контрол на килограмите, например:

1. Решавам да не хапвам, докато готвя за вечеря. Това решение е лесно постижимо. То създава по-силен апетит, помага да се цени семейното хранене и елиминира 200 калории на ден от диетата (това парченце топъл хляб, няколко глътки вино... знаете как е!)


2. Решавам винаги да оставям нещо в чинията си. Оставянето на последна вкусна хапка измества фокуса от битката за самоконтрол: По-лесно е да свикнете да се отказвате от последна хапка, вместо от навика да си сипете втора порция.


3. Решавам да ям само, когато седя. Лесно ще се въздържите да не хапвате директно от пазарската чанта с покупки или директно от хладилника, нали!?


4. Решавам да изчакам 15 минути след хранене преди да ям нещо сладко. Непреодолимата жажда за нещо сладко изчезва обикновено 15-20 минути след хранене. Докато тренирате самоконтрола си, ще елиминирате вероятно най-калоричното хапване през деня.


5. Решавам да се храня спокойно и да се наслаждавам на храната. По този начин ще усетите истинското удоволствие от храненето, ще се насладите на вкуса и няма да преяждате.


 

Ако успеете да минавате теста „Маршмелоу” като спазвате тези напълно изпълними решения, вие неусетно ще постигнете и дългосрочната „голяма” цел - контрол на теглото.


 

Този принцип се прилага в почти всяка област на самоусъвършенстване. Например, може да забравите за караниците с партньора, ако започнете с въздържание от фразата „Нали ти казах!”. Първата стъпка за справяне с безпорядъка е да си поставите за цел да закачате якето си на закачалка, веднага щом се приберете след работа, вместо да го хвърлите на дивана. Контролиране на импулса да купувате може да започне с отказването да разглеждате търговски сайтове в интернет след 22 ч. Борбата с кръвното налягане може да започнете като се откажете да слагате сол първо само на салатата.


 

Мярката е от ключово значение за промяната в поведението и за постигане на всяка цел. Никога не е късно да се научите да преминавате теста „Маршмелоу”, за да успеете да постигнете желаните цели – добро здраве, успех в живота, справяне с трудни ситуации. Крачка по крачка! Опитайте!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://discovermagazine.com/
Предишна статия
Медитация за начинаещи: 16 практични съвета за успокояване на ума

Медитация за начинаещи: 16 практични съвета за успокояване на ума

Следваща статия
Направете си европейската здравна карта, ако планирате да почивате в чужбина

Направете си европейската здравна карта, ако планирате да почивате в чужбина

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар