Блог

Помощ за черния дроб

Черният дроб е пряко свързан с цялостното ни здраве и влошеното му състояние може да бъде основната причина за много заболявания. Болка и тежест, лесна умора, проблеми с теглото, предиабетно състояние, нездрав вид на кожата и много други симптоми може да сигнализират за увреждане на „кръвния филтър” в тялото! В такива случаи търсете консултация с гастроентеролог/хепатолог.

 

Всеки ден черният дроб води борба с огромен брой отровни вещества – алкохол, лекарства, оцветители, консерванти, пестициди, вируси, тежки метали и др. За да ни защити от опасните вещества, той преработва „лошите” елементи в безвредни вещества с други свойства. Само в рамките на едно денонощие кръвта ни се филтрира най-малко 400 пъти. В съвремието много вероятно черният дроб да има поне някаква степен на увреждане поради диетични и екологични фактори. Днес при 80% от хората на 35 години половината от клетките на черния дроб са задръстени с вредни вещества.

 

Знаете ли, че: „Безобидният” парацетамол, който облекчава болката и лекува симптомите на настинки, може да предизвика изключително тежки поражения на черния дроб, в това число със смъртен изход. Той е токсичен за чернодробните клетки, а при едновременно приемане с някои други лекарства или алкохол неговата токсичност нараства няколко пъти! За развитие на тежък токсичен хепатит могат да бъдат достатъчни само 3-4 таблетки парацетамол и 100-150 грама силна алкохолна напитка или 1-2 бутилки бира, приети заедно.

 

Всъщност, единственият начин да се избегне натрупването на токсини в черния дроб е да се спазва почти перфектна диета без добавки, консерванти, модифицирани съставки, или химикали - почти обратното на средностатистическата българска трапеза. За щастие, възможно е да се борим с прекомерното натрупване на токсини в черния дроб чрез силата на лечебни храни:

 

Авокадото е естествен защитник на черния дроб. С високото си съдържание на ценната аминокиселина глутатион, зеленият плод увеличава способността на черния дроб да се очисти. Удивителни изследвания показват, че приемът на авокадо един или два пъти седмично може значително да подобри състоянието на черния дроб в рамките на месец! Добрата новина е, че с неутралния си вкус авокадото може да бъде добавено почти във всякаква храна, а цената му вече е повече от достъпна!

 

Чесънът отдавна е обявен за суперхрана, която се бори срещу рак и инфекции. Той съдържа миризливи съединения на сярата, които активират чернодробните ензими, отговорни за изхвърляне на токсините от тялото . В чесъна присъстват също алицин и селен - две важни хранителни вещества, които играят съществена роля в защитата на черния дроб от увреждане.

 

Куркумата съдейства на ензимите, които са отговорни за промиване от тялото на канцерогените в диетата. Резултатът е не само по-добра защита срещу увреждане на черния дроб, но и възстановяване на засегнатите чернодробни клетки. Куркуминът в жълтата подправка е специално отговорен за подобряване на здравето на жлъчния мехур, а редица изследвания го сочат като блокиращ разпространението на ракови клетки. Кукрумата не е екзотика! Любимото ни къри дължи цвета си именно на нея, а тя е чудесна в редица пикантни ястия или добавена към ориз.

 

Топла вода с лимон всяка сутрин може да бъде един от най-простите и най-евтините методи за подобряване здравето на черния дроб. С високото съдържание на витамин С и калий, лимоните помагат за регулирането на биологичните функции. Някои експерти твърдят, че черният дроб произвежда повече ензими в отговор на водата с лимон, отколкото на която и да е друга храна!

 

Съществуват редица разтоварващи диети за прочистване на нашата кръвна „лабораторя”, но най-добрият приятел на черния дроб е може би един полски бурен – Магарешки бодил! Медицински препарати, предпазващи хепатоцитите, както и много хранителни добавки за пречистване и отслабване съдържат екстракт от този трън с  розов цвят.  Веществото силимарин в него действа като антиоксидант и насърчава растежа на нови клетки в черния дроб. То може да помогне за предотвратяване на увреждане на черния дроб, причинено от употреба на алкохол, наркотици, пестициди, някои отрови или хепатит.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.gold-asia.com/
Предишна статия

Оранжево здраве – за ползите от тиквата

Следваща статия

Стартира играта на doctiming.bg с много любими награди

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар