Блог

Оранжево здраве – за ползите от тиквата

Хелоуин сякаш възроди интереса към тиквата, която не се ползва с особено висок статус в България.  Като че ли забавният разказ на Елин Пелин и навлизането на чужди кухни отдавна са отредили на тиквата слава на второ качество зеленчук. Но освен, че може да се превърне в страховит фенер, тумбестата оранжевелка и нейното семе са изключително полезни за здравето!

 

Тиквата е много благоприятна за хора със стомашни и чревни заболявания, язва на стомаха, дванадесетопръстника, колит или гастрит. Редкият витамин Т помага за усвояването на тежка храна и пречи на затлъстяването! Тиквата извежда от организма солта и водата, без да дразни бъбреците. Това я прави подходяща за профилактика на пикочни заболявания като пиелонефрит.

 

При диабет тиквата поддържа стабилни нивата на кръвната захар. Съдържащите се в нея микроелементи повишават нивата на бета-клетките в кръвта, отговорни за производството на инсулин. Благодарение на високото съдържание на калий, тиквата предпазва от редица заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.
 

Тиквата се препоръчва за профилактика на очни заболявания и предпазва от кокоша слепота. Зеленчукът съдържа пет пъти повече бетакаротин от морковите, който го прави особено подходящ за хора със зрителни увреждания или такива, които често работят с компютри. Витамин К, който се съдържа само в тиквата и липсва в другите зеленчуци, отговаря за кръвосъсирването. Високото съдържание на желязо помага при анемия, а наличието на витамин С е отговорно за свалянето на високото кръвно налягане. Благодарение на високото съдържание на витамини от групата В, тиквата има успокояващо действие и дори се препоръчва на бременни жени със симптоми на често повръщане.
 

Добрата новина е, че плодовият зеленчук е нискокалоричен и може да се приема в неограничени количества. Той потиска чувството на глад, а в същото време ускорява метаболизма и изхвърлянето на шлаките от стомашно-чревния тракт.

 

Още по-ефикасно е тиквеното семе, което е било използване за лечителски практики  от преди 7000 години! Семките на тиквата са ефикасни при кожни заболявания като пърхут и себорея. Ефектът се дължи на високото съдържание на цинк, който е полезен за кожата и косата и дори заглажда бръчките.

 

Списъкът с ползите от тиквените семки не свършва дотук! Те са източник на L-триптофан - аминокиселина, която се преобразува в серотонин и помага за по-добър сън и избягване на депресивните състояния.  Фитостеролите в тиквените семки са нещо като растителна форма на животинския холестерол. Те помагат за намаляване нивото на лошия холестерол (LDL) в организма. Тиквените семки помагат да се избегне формирането на бъбречни камъни, имат противовъзпалително действие и облекчават артритните болки, изключително ефекасно премахват паразити и глисти и е препоръчително да се консумират от малки деца. Маслото от тиквени семки се предписва и срещу увеличаване на простатата.

 

Препоръчително е ако си ги приготвяте вкъщи да ги печете не повече от 15-тина минути на около 170 градуса, за да запазите възможно най-много от безценните им съставки. Можете да ги хапвате и сурови или да си купите студено-пресовано тиквено олио. Обелените и счукани тиквени семки са идеално допълнение към домашно приготвения хляб, салатите и дори някои супи.

 

В заключение ви пожелаваме „Весел Хелоуин!” и неповторим аромат на печена тиква с мед и канела по-често!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: "winking pumpkin" © 2007 philip hay, used under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 license:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/deed.en
Предишна статия

Един час назад – как да го преодолеем

Следваща статия

Помощ за черния дроб

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар