През зимата пазете бъбреците си и ограничете солта и туршиите. Това казва известната китайска лечителка д-р Тиен Юн, която от 23 години живее и лекува в България. Всеки човешки орган си има сезон, през който трябва да бъде подсилен. Например зимата е сезонът на бъбреците и те трябва да бъдат подсилени през студените дни, които ни очакват.
Едно от първите впечатления от лечебната ми дейност в България бе, че много българи страдат от бъбреци, разказва лечителката пред БТА. „Уточнявам - става дума не за болни, а за слаби бъбреци”, допълва д-р Тиен. Според традиционната китайска медицина през зимата трябва да се ограничи консумацията на сол. Това е сезон на биологическата активност на бъбреците, които трябва да бъдат подсилени, а соленото препятства този процес. По тази причина бих препоръчала на българите да ограничат употребата на сол и туршии през зимата, съветва д-р Тиен.
Китайската медицина не обръща толкова голямо внимание на анатомията, а на функцията на отделния орган и неговото взаимодействие с останалите органи, които образуват един голям функционален кръг, пояснява лекарят. Моята задача е да възстановя функцията на органите, синхрона между тях и в крайна сметка - целият енергиен баланс на организма, обяснява д-р Тиен. Тогава защитните сили на човека започват да функционират и той сам се справя с болките и проблемите, допълва лечителката.
Едно от най-важните неща, които винаги повтарям на моите пациенти е, че човек по възможност трябва да се храни по три пъти на ден. Това е и един от основните постулати на традиционната китайска медицина, разказа тя.
„Освен това, според китайската медицина човек трябва да пие много вода. Китайската медицина оприличава човешкия организъм с дърво - когато ние не му дадем достатъчно вода, организмът си я изтегля от кръвната плазма. В този случай има вероятност кръвта да се сгъсти и човек да стане предразположен към сърдечно-съдови заболявания, които са най-честата причина за смърт в световен мащаб. Неслучайно една от първите причини за смъртност и в България са болестите на сърцето и кръвоносната система", допълни специалистът.
Що се отнася до това дали българинът се храни здравословно - българите, за разлика от китайците, консумират много млечни продукти: прясно и кисело мляко, сирене, извара, каза още д-р Тиен Юн. „Това е голям плюс в храненето. Но не трябва да се забравя, че консумацията на тези продукти трябва да бъде съобразена с възрастта и състоянието на организма. Възрастните трябва да наблягат повече на изварата и нискомасленото кисело мляко, а сиренето трябва да обезсоляват. Друг голям плюс на традиционната българска кухня е честата употреба на боб, леща, кромид и чеснов лук, орехи, мед, ябълки. Хубаво е също, че много хора, особено по селата, сами си отглеждат зеленчуци, чисти откъм нитрати", допълни тя.
Свързани статии:
Как да опазим бъбреците си здрави
Правила за здрави и функциониращи бъбреци
Черните храни спасяват бъбреците
Автор: ehograf.info
Коментари