Блог

Подправките като лекарство

Подправките като лекарство

 

 

По света, и в Индия, подправките са свещени и не се използват само за овкусяване на храна, а и като лекарства. Тази тяхна употреба, вече си и пропрява път на Запад. 

 

 

Книгата, написана от Бхарат Б. Агарвал, Лечебни подправки: как да използваме 50 ежедневни и екзотични подправки да стимулираме здравето и да победим заболяванията, описва в детайли историята на индийски лекар, който е посветил кариерата си да прави научни открития, свързани с използването на подправки за лечение на хронични заболявания.

 

 

Следното е откъс от книгата му:

 

 

Подправките са били в моя живот, в моята диета, в моята аптечка и в моето мислене, откакто бях младеж, израстващ в Пенджаб в Северна Индия. И сега, като професор на Департамента по експериментална терапевтика в Университета на Тексас M.D. Раков център Андерсън, подправките са предмет на много експерименти в моята лаборатория, където аз и моите колеги откриваме молекулярните и биохимични тайни зад терапевтичната сила на тези древни лекарства, както и провеждаме изследвания върху хора, за да използваме тези тайни в борбата срещу рака.

 

 

Когато растях в Индия, подправките бяха основните лекарства, което използваше моето семейство за ежедневното лечение, в съответствие с традицията на Аюрведа, системата на Индия за естествено изцеление, която включва подправки, билки и здравословен начин на живот за предотвратяване и лечение на болести.

 

 

Моите интереси в разнищване на биохимичните тайни на смъртоносното проникване на рака и изследване на лечебната сила на подправките ме доведоха през 1989 г. до Хюстън и Департамента по експериментална терапевтика в Университета на Тексас M.D. Раков център Андерсън.

 

 

Там, през 1990-те години, бе открито, че куркуминът е активен срещу рак. Експеримент след експиримент води до по-добро разбиране на неговия потенциал. Да, той може да атакува рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на панкреаса. И сега положителните резултати от това изследване се тестват в клинични проучвания с пациенти с рак.

 

 

Първоначално моите експерименти с „традиционната народна медицина“ не получиха много внимание в силно конвенционалния M.D. Център Андерсън. Когато споменах за пръв път на онколог, че съединение в обикновена индийска подправка има противотуморни свойства, които никога не съм виждал в друго вещество, бях учтиво избутан от кабинета му.

 

 


Няколко месеца по-късно, обаче, присъствах на конференция в Индия с Джон Менделсон, MD, председател на M.D. Андерсън и един от най-влиятелните онколози в Съединените щати. Тогава той присъства на моята презентация за лечебния потенциал на куркумина, и след това говори с мен. „Нямах представа, че науката зад вашите резултати е толкова твърда,“ каза той. Говорихме повече през дългия полет за дома. Докато се върнахме в Хюстън, той реши, че иска да започне човешки проучвания за куркумин и рак.

 

 

Днес са завършени десетки човешки проучвания върху куркумина и още много други са в ход. Изследванията показват, че куркуминът може да помогне за лечение на редица здравословни проблеми, включително болест на сърцето, болест на Алцхаймер, артрит, проблеми с простатата, възпалително заболяване на червата, псориазис, и разбира се, различни ракови заболявания, включително колоректален, на гърдата, на панкреаса, на пикочния мехур, орален, на шийката на матката и стомаха.

 

 

Откриването на изключителния лечебен капацитет на куркумата и куркумина ме накара да разследвам подправките в моята лаборатория. Започнахме експерименти с много други подправки и техните съединения: на гарцинол в кокум (Garcinia indica), на зерумбон в джинджифила, на урсолова киселина в ригана, кверцетин в лука, капсаицин в лютите чушки, на елагитанините в нара, да назовем само няколко от тях. И една по една открихме, че, да, подправките и техните съединения са мощни лечители.

 

 

През 1995 г., когато започнах да разследвам куркумата, имаше по-малко от 50 публикувани научни изследвания за лечебния потенциал на подправките. Днес има хиляди. В световен мащаб изследователи са свързали кулинарни подправки с превенция и лечение на повече от 150 здравословни проблеми.

 

 

Tе са открили, че подправките съдържат съединения, които се борят с окисление и възпаление, двата процеса в основата на повечето хронични заболявания. И изследвания, които анализират хранителни навици и заболяване (т. нар епидемиологични проучвания на населението) са свързали висока консумация на подправки с ниски проценти на хронично заболяване.

 

Свързани статии:

 

Кои са най-полезните подправки в горещините

 

6 подправки за борба с рак, намиращи се във всяка кухня

 

Здравните ползи от 5 празнични билки и подправки

 

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да излекуваме инфекция на пикочния мехур?

Как да излекуваме инфекция на пикочния мехур?

Следваща статия
Лимонада срещу бръчки и целулит

Лимонада срещу бръчки и целулит

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар