Блог

Плюсове и минуси при бягането

Плюсове и минуси при бягането

Преди време специалисти установиха, че бягането за здраве всъщност го съсипва. Според тях джогингът в парка нанася травми на организма, близки до тези при тежка катастрофа. При редовно бягане ставите се износват много по-бързо, костите изтъняват, организмът се изтощава, а сърцето дори се смалява, обясняват те.

 

Ново проучване твърди, че колкото по-бързо тичате, толкова по-бързо ще свършите! Това е логично. Но ускоряването също може да бъде добро за тялото: бягането в бързо темпо може да намали общото напрежение върху коленете ви с 30 процента в сравнение с по-бавните темпове, според ново изследване в списанието за „Ортопедична и спортна физическа терапия“.

 

Изследователите са наблюдавали любители бегачи на възраст между 22 и 42 години, които са взимали 1000 м при 5.1, 7.3 и 9.8 мили в час. Те открили, че когато бегачите тичат по-бързо, натискът върху коленете им е по-силен. Но за сметка на това са използвали по-малко крачки, за да избягат същото разстояние. В резултат най-бързите бегачи са изложили коленете си на по-малко стрес.

 

Оптималният начин на бягане произвежда най-малко кумулативно натоварване, и изглежда увеличава скоростта на движение там, където се сгъва коляното, твърди проучване направено от изследователя Джаспър Питърсън от университетът Аертус.

 

Така че, помислете дали да не заложите на малко повече скорост във вашето бягане – не само ще ви помогне да станете по-добър бегач като цяло, но може и да защити вашите стави и да ги предпази от болка.

 

Ето и няколко съвета как да бягате по-добре. Завършвайте бягането с чувството, че сте силни и щастливи, а не износени. Това ще ви кара да постигате по-добри резултати в тренировките и ще ви помогне да намалите риска от нараняване.

 

Записвайте си тренировките, а след това с цветен код опишете как те ви карат да се чувствате: жълто за невероятно, оранжево само OK и червен за общия боклук. Това е визуален начин на виждане как тялото ви реагира и ще ви помогне да си изберете модели. Например, ако сте винаги оранжево или червено около вашия цикъл, това е знак, че трябва да правите по-леки тренировки през тези дни.

 

Винаги се обличайте за крос все едно е с 10 до 15 градуса по-топло, отколкото е. Веднага след като излезете и се раздвижите, ще се затоплите и дори ще се радвате, че не сте облекли с много слоеве.

 

Стойте далече от алкохола в късните часове ден или два преди състезание или голяма тренировка. Алкохолът значително увреждат качеството на съня и нивата на хидратация, както и възстановяването.

 

За да станете по-издръжливи, тялото ви се нуждае от време, за да се възстанови. Смесете лесни дни със по-трудни, и избягвайте натоварването, когато тялото ви се нуждае от почивка.

 

Можете да започнете да сравнявате сами себе си. Винаги ще има някой по-бърз и по-добре сложен от вас и който прилича повече на бегач от вас. Съсредоточете се върху подобренията, които искате да направите за себе си.

 

Никога не ускорявайте надолу по хълма. Силите, които влагате, могат да унищожат коленете ви.

 

Споделете с хората вашата цел. Информирайте приятелите си във Facebook, Instagram и Twitter. Обадете се на майка си.

 

Поставяйки себе си в центъра на вмнимание, тя ви държи отговорни.

 

Спринтът може да бъде самотно занимание, но има реална полза за осъществяване на връзка с други хора – и няма по-добър начин от това да бягате с друг човек. Потърсете съмишленици в интернет или сред приятелите си.

 

Свързани статии:

Тичане за свеж ум

Имам ли далак и мога ли без него?

Понижаване на високото кръвно налягане с джогинг

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Куркумата лекува депресия без странични ефекти

Куркумата лекува депресия без странични ефекти

Следваща статия
Москов: Вредните храни ще бъдат маркирани като такива

Москов: Вредните храни ще бъдат маркирани като такива

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар