Блог

Павлин Пантов: Да дам на хората чиста храна е моя кауза

Павлин Пантов: Да дам на хората чиста храна е моя кауза

Павлин Пантов отглежда биоябълки. В монтанското село Долно Белотинци. Той и съпругата му Мая са едни от пионерите в българското биоземеделие. Отскоро освен чисти ябълки фирмата им „Био дио“ произвежда и ябълков оцет и ябълков сок, гарантирано натурални, биологични, без консерванти. Продуктите им вече се налагат сред ценителите на чистата храна, те бяха представени тази година на изложенията на международния форум „Здраве, щастие, красота“.

 

Познавам Павлин и Мая от няколко години и зная колко усилия им струва да отглеждат наистина чисти плодове, как всичко в градината е подложено на строг контрол. И двамата обаче са от тази порода хора, които не се страхуват да проправят нови пътища, те са от тези, които разбират колко е важно да се върнем към естеството и че това е въпрос на оцеляване на човека.

 

Павлине, защо хората трябва да предпочетат биоябълките пред обикновените?

В повечето случаи хората не правят особено голяма разлика между биологично отгледаните плодове и тези в домашните градини. Тези, които отглеждат вкъщи ябълки, ги третират с някакви препарати, но има разлика между биологичните и конвенционални препарати. Тук е най-голямата разлика между едното и другото. При биологично отглежданите ябълки ние се водим от една наредба, която ни ограничава да ползваме конвенционални препарати и ползваме единствено биологични. Такива, които не внасят допълнителни, излишни химикали. Докато при домашните ябълки хората купуват от аптеката конвенционални препарати, за да ги предпазят от вредители.

 

Много често хората се ориентират дали един плод е чист или не според това дали има червейчета. Това надежден признак ли е?
Когато едно растение не е третирано, това се забелязва. Когато има червейче, петънце, значи, че не е третирано с нищо. И е абсолютно чисто. Ние, биопроизводителите, третираме растенията с биологични препарати, които да не вредят на самия плод, но пък да го пазят от вредители и болести. Затова нашите плодове са чисти, но и добре изглеждащи. Разбира се, на външен вид не могат да се сравняват с конвенционално отгледаните, но има осезателна разлика във вкуса. В биоплодовете липсва нотката на химията, която хората усещат по-скоро като безвкусица. Нашият плод е вкусен.

 

 

Какви са тези биологични препарати?

Някои от използваните препарати са на сярна и медна основа. Eлементът мед се съдържа в синия камък (бортолезов разтвор), какъвто са използвали преди време дедите ни. Вторият разтвор е на сярно-варова основа. Това са т.нар. безконтактни фундициди, които остават на повърхността и не проникват по-навътре. Полепват по самото растение и го предпазват, докато падне първият дъжд. Имат благоприятно въздействие върху растението, сярата всъщност е и храна за него. При конвенционалното отглеждане на растенията препаратът прониква в растението и го пази отвътре. За сметка на това в повечето случаи растенията не могат сами да си формират добре захарите и ароматните молекули и затова плодът няма никакъв вкус и мирис. И по ред други причини.

 

 

Защо се предпочитат тогава такива препарати, които ги пазят отвътре, при положение че има по-добър начин?

Препаратите, които използваме в биоземеделието, налагат по-често пръскане при лоши атмосферни условия. Ние например тази година заради дъждовете пръскахме много често, за да предпазим растенията от гъбни заболявания, тъй нареченото струпясване. Това ни коства много усилия, разходи и време. Буквално след всеки дъжд трябва да се пръска.

 

При небиологичните препарати цената е по-ниска, а и при тях се пръска по-рядко, защото след пръскане химикалите действат по продължително време- от две до четири седмици. Затова разходите са по-ниски.

 

 

В здравословен аспект как влияят едните и другите препарати?

Голяма част от химичните съединения, които се използват за конвеционална растителна защита, са изкуствено синтезирани и се отлагат вътре в плода и растението и без тази химия то става уязвимо. Ефектът е като при хората- започнат ли да използват изкуствено синтезирани препарати, тялото започва да се нуждае от тях, за да се предпазва. От друга страна отлагането на тези съединения в плода и след това поглъщането им от нас води до бум на всички нови болести, с които се сблъсква обществото.
При препаратите, които ние ползваме, няма такова действие, защото растенията усвояват сярата като храна, която попада в почвата, не през кората или листата.

 

 

Много модерни в биоземеделието са калифорнийските червеи, ти използваш ли ги?

Принципно модерността идва от това, че преработват оборската тор в една много добре усвоима компостна маса за растенията. На този етап не сме ги използвали, защото обемите ни са огромни и все още не можем да си го позволим. Все още нямаме достатъчно добиви, за да натрупаме по-голям ресурс. Освен това има други успешни биологични подхранващи препарати, които ние ползваме- основно за листно подхранване. Иначе ползваме оборска тор, която е прегоряла. Прави се на 3-4 години запасяващо торене.

 

 

Семейната ви фирма „Био дио“ произвежда ябълки и ябълков сок. Търси ли се продукцията й, разбират ли хората за какво качество става дума?

Всички хора, които са добре запознати с продукцията ни, я търсят. Който е опитал от нашите ябълки и продукти, винаги се връща и да си купи още. Не защото нямаме конкуренция в биопроизводството, а вероятно защото хората оценяват положените от нас усилия. Освен ябълки предлагаме ябълков сок, който въпреки високата му цена заради високата му себестойност, потребителите го оценяват. Правим и ябълков оцет. Огромна част от хората, които са го ползвали, го препоръчват активно на свои близки и познати. Търсенето е повишено.

 

 

Семейството ти редовно консумира биопродуктите, които произвеждате. Какъв е ефектът?

Разбира се, вкъщи винаги има ябълки, оцет, ябълков сок. Оцетът го ползваме като универсално средство за профилактика. Върши си работата. У дома всички пием сутрин на гладно една водна чаша хладка вода с една чаена или супена лъжица оцет, в зависимост от килограмите на човека. Добре ни се отразява на всички.

 

 

Има една английска поговорка, че една ябълка на ден пази лекаря далеч от нас. Вярна ли е?

Освен че аз мога да я потвърдя, може да го потвърди и всеки, който консумира нашите ябълки, защото в тях има пълната гама от микроелементи, аминокиселини, пектин, в усвоима форма, без вредна химия.

 

 

Какви са проблемите пред биопроизводителите?

Доста са, но бих искал да отбележа, че биоградината не е основният ни бизнес, имаме друг, от който се храним и издържаме биопроизводството.

 

 

Значи биопроизводството за теб и съпругата ти е лична кауза?

Да, за нас той е лична кауза. Не го правим, за да печелим.

 

 

Защо, какво ви мотивира?

Имахме много сериозни проблеми със здравето на нашите деца, когато бяха по-малки. Покрай това с жена ми Мая разбрахме, че голяма част от проблемите им се дължат на лошата храна. Тогава си казах, че ако имам възможност да изградя друг бизнес, то той ще се основава на здравословната храна. Исках да дам първо на хората около мене, а след това и на всички останали чиста храна, затова с жена ми започнахме този нелек бизнес. Не зная дали повечето хора биха ме разбрали или ще ме помислят за идеалист, но това е моето виждане.

 

 

А какво се случи с децата?

Те вече са големи и здрави, скоро се надявам и те да се присъединят към моята кауза, макар че често ме обявяват за голям идеалист, защото нямаме сериозна финансова възвращаемост. Биоградината ни отнема много усилия, време и средства, но се надявам това да се преобърне.

 

 

Чиста храна, чисти помисли, чисто сърце- това ли е посланието на „Дио био“ към хората в настоящите празнични дни?

Това е основната идея, чистите помисли са основата на добруването на целия свят. В крайна сметка всеки разчита по свой начин света, ние сме избрали този нелек път, времето ще покаже.

 

 

Надявате ли се на по-сериозна финансова подкрепа от държавата и ЕС?

Да, искрено се надяваме на общата селскостопанска политика на ЕС през новия програмен период. Имаме доста проекти и те ще бъдат успешни, ако получим сериозна подкрепа от държавата. Ако трябва сами да се справяме, е много трудно. Природа, институции…

 

 

Понеже са коледни празници, желая ти чудото, за което мечтаете с Мая да се случи. Успех на бизнеса с биоябълки! А ти какво би пожелал на нашите читатели?

Всеки един от тях, който е осъзнал, че пътят към здравето минава през това, което слагаме на трапезата, да продължава все така да се придържа към него. Желая на всички здраве, защото то е основата на всичко.

 

 

Свързани статии:

Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето

5 лечебни свойства на ябълковия сок

Пригответе си сами домашен ябълков оцет

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Пет градински билки за борба с рака

Пет градински билки за борба с рака

Следваща статия
Гал Сасон предрича 2015-а да е добра за хората, които се грижат за здравето ни

Гал Сасон предрича 2015-а да е добра за хората, които се грижат за здравето ни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар