Независимо дали се консумира като цял плод, сок или вино, гроздето мискет e обещаващо за контрол на затлъстяването и метаболитни заболявания като затлъстяване на черния дроб. Тъмночервеният плод съдържа мощни, естествени химически съединения, които намаляват растежа на съществуващи мастни клетки, както и разработването на нови такива. Един от тези химикали, елагова киселина, е особено мощен – демонстрирайки способност за стимулиране на метаболизма на мастните киселини в чернодробните клетки.
Проучването е водено от Нийл Шей, биохимик и молекулярен биолог в Колежа за аграрни науки на Университета Орегон Стейт. Според прессъобщение на университета, констатациите се разглеждат като възможност за помагане на хората с наднормено тегло да подобрят функцията на черния дроб.
„Ако можем да развием хранителна стратегия за намаляване на вредното натрупване на мазнини в черния дроб с помощта на обикновени храни като грозде“, казва Шей „, това би била добра новина.“
Как гроздето може да помогне за предпазване от метаболитни нарушения
В проучването, някои от мишките са били на нормална диета от „храна за мишки“, която съдържа 10% мазнини. Другата група е била на диета от 60 процента мазнини – вид диета, която ще натрупа допълнителни килограми на човешкото тяло. Шей посочва, че тъй като мишките обичат богата на мазнини диета, това е добър модел за заседнал човек, който не прави достатъчно упражнения и яде прекалено много храна.
През процеса на 10-седмичното изследване мишките, които са били на диета с високо съдържание на мазнини, са развили симптоми на диабет и затлъстяване на черния дроб, същите метаболитни последици, проявяващи се в по-голямата част от хората с наднормено тегло и заседнал начин на живот. Въпреки това, мишките, които са получавали екстракт от грозде в допълнение към диетата, богата на мазнини, са имали по-ниски нива на кръвна захар и по-малко натрупани мазнини в черния дроб.
„Когато Шей и колегите му анализирали тъканите на мишките, които са яли добавки, те отбелязват по-високи нива на активност на PPAR-алфа и PPAR-гама, два протеина, които работят в клетките за метаболизиране на мазнини и захар“, отбелязва прессъобщението. „Шей хипотезира, че елаговата киселина и другите химикали се свързват с тези PPAR-алфа и PPAR-гама хормонални рецептори, предизвиквайки ги да превключват гените, които задействат метаболизма на хранителните мазнини и глюкозата. Често предписваните лекарства за понижаване на кръвната захар и триглицериди действат по този начин.“
Шей признава, че растителните химикалите не са чудо за отслабване. Смисълът на изследването не е да замести лекарствата, но да насърчи хората да избират познати и достъпни храни, които имат конкретни ползи за здравето, особено тези, които помагат за засилване на метаболитната функция.
„Опитваме се да потвърдим конкретните приноси на определени храни за ползите за здравето“, казва той. „Ако сте излезли да пазарувате храна, и ако знаете определен вид плодове, които са добри за здравето, не бихте ли искали да си купите тези плодове?“
Свързани статии:
Проучване: чаша червено вино може да бъде еквивалентна на един час във фитнеса
Консумирането на червено вино и грозде естествено подобрява паметта
Подсилете защитните сили на организма си като пийвате малка ракия или чаша вино и сок от цвекло
Източник: Био Поглед
Коментари