Блог

Отслабва ли се с хром?

Отслабва ли се с хром?

Опитваме какво ли не, за да отслабнем. Диетата и упражненията вършат работа, но ново хапче или добавка звучи много по-привлекателно и лесно. В най-добрия случай тези хапчета са безполезни. В най-лошия - те могат да причинят сериозни странични ефекти . Каква е ситуацията с нашумелия хром пиколинат (биологично усвоимата форма на минерала хром)? Правим уточнението, че това е хранителна добавка и тя не подлежи на сериозна регистрация и доказване на предполагаемите ефекти. Също така, не може да се твърди, че хранителната добавка лекува.

 

Изследванията показват, че хромът е важна част от нашата диета. Хром пиколинат засилва ефекта на инсулина в организма, подобрява усвояването на глюкозата, а така помага за по-добро кръвообръщение и поддържането на нивото на кръвната захар.  Хромът носи полза при придобиването на енергия, изгарянето на мазнините и изграждането на мускулна маса. Той подпомага организма при намаляването на теглото като спомага да се изгради мускул на място на излишните мазнини. Намаляването на излишните мазнини и увеличаването на чистата мускулна маса са само част от положителните качества, които хром пиколинат притежава.

 

Важно е да отбележим, че през 90-те години в САЩ се водят съдебни спорове между здравните институции и фармацевтичните компании относно рекламирането на хром пиколинат като чудотворно хапче за отслабване. Научните изследвания все още са противоречиви и непълни за този ефект! Оказва се, че действието му при отслабване е повече индиректно в съчетание със физически тренировки.

 

Проучванията обаче дават положителни резултати относно регулирането на кръвната захар, инсулина и глицеридите в кръвта с помощта на хром пиколинат. Едно от тези проучвания  с 180 пациенти с диабет тип II в Китай показва  "зрелищни" резултати при пациенти с диабет, които приемат 500 мкг хром пиколинат два пъти дневно. След четири месеца почти всички пациенти с диабет вече нямат традиционните признаци на заболяването . Тяхната кръв захар и нивата на инсулина спадат до нормалното ниво.  В допълнение , повече от 85 процента от пациентите съобщават подобрения в общите симптоми на диабет - прекомерна жажда , често уриниране и умора.

 

Много хора са изложени на висок риск от развитието на диабет тип II или са в преддиабетно състояние.  Хромът може да помогне също в тези случаи. Проведено е проучване сред хора, които са с умерено затлъстяване или с фамилна анамнеза за диабет. Някои от тях са получили плацебо , а други - 1000 мкг хром пиколинат дневно. След четири месеца на лечение с хром, инсулинова резистентност е намаляла с 40%.

 

Въпреки че учените все още не знаят как точно действа хромът, ясно е, че той помага на инсулина да работи по- ефективно за придвижването на глюкозата от кръвта до клетките. Препоръчителната дневна доза е 50-200 мкг хром на ден. Тази стойности са разумни за здрав човек , но са необходими по-големи количества за хора със състояния, свързани с инсулинова резистентност като диабет тип II и преддиабет - поне 1000 мкг на ден.

 

Изследване в САЩ показва, че американците не получават дори минималната препоръчителна доза  от 50 мкг хром чрез ежедневното им хранене (не вярвам в България ситуацията да е различна!?) Установено е, че мъжете приемат средно 33 мкг хром на ден, а жените средно 25 мкг на ден. Дори балансирани планове за хранене от диетолози почти винаги съдържат по-малко от 50 мкг хром. Бирената мая се счита за най-добрия източник на хром, но храни като царевица, ябълки, цвекло, домати, пшеничен зародиш, трици, сладкия картофи, също са богати на този минерал.

 

Подхождайте към хром пиколинат разумно и предпазливо! Приемът на хромови хранителни добавки може да засили ефекта на диабетичните лекарства (напр. инсулин и други лекарства, понижаващи кръвната захар). Това може да доведе до хипогликемия – животозастрашаващо състояние, при което кръвната захар пада под определен критичен праг. Ето защо допълнителният прием на хром при хора с диабет трябва да се извършва само под лекарски контрол.

 

Предполага се, че поглъщането на големи количества хром може да доведе до леки сърдечни аритмии. Три независими проучвания съобщават за появи на токсичност в резултат на прием на хромов пиколинат във високи дози за голям период от време. Наблюдаваните сериозни странични ефекти били бъбречна недостатъчност, анемия, чернодробни проблеми и мускулна болест, наречена рабдомиолиза. Поради тази причина не трябва да приемаме повече от 300 мкг хром на ден без да се консултираме с лекар специалист.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.weightextremesolutions.com
Предишна статия
Уникална демонстрация – спасяват с хеликоптер тежко пострадала при производствен инцидент жена!

Уникална демонстрация – спасяват с хеликоптер тежко пострадала при производствен инцидент жена!

Следваща статия
100 лекарства на Лао Дзъ

100 лекарства на Лао Дзъ

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар