Блог

Номинираха българин от Русе за нобелова награда за медицина

Номинираха българин от Русе за нобелова награда за медицина

Американски учен, който е роден в Русе, беше номиниран за Нобелова награда в областта на медицината. Проф. Самуил Рефетов получава това високо признание за своите постижения и откриването на болест, която е кръстена на него.


 

Рефетов е много добре познат в световните научни среди заради приноса си в лечението на щитовидната жлеза, предаде Би Ти Ви. Ученият работи в Чикагския университет в САЩ и е откривател на Рефетовия синдром – мутация на рецептора на щитовидния хормон. Дълги години професорът работи над сложната диагноза на своя пациентка и през 1989 г. с напредъка на генетиката успява да обясни случая. Така открива причината за Рефетовия синдром.


 

Професорът е роден в Русе през 1937 г. Когато е на 12 г., семейството му емигрира в Белгия, а 5 години по-късно заминава за Канада. През 1969 г. започва работа в Чикагския университет, където и в момента е професор по медицина, специалист по ендокринология, педиатрия и генетика. У нас се завръща за пръв път след близо 50-годишно отсъствие през 1998 г.


 

Ученият говори свободно пет езика и е автор на повече от 500 научни труда, избран е за д-р хонорис кауза на университета на Каляри, Италия, и на Свободния университет в Брюксел. През 2012 г. получава награда за цялостен принос “Фред Конрад Кох” на Американската ендокринна асоциация.


 

Източник: ehograf.info


 

Още:


 

Щитовидната жлеза – диригент на метаболизма


 

Интересни факти за потенето и неговите многобройни ползи


 

Как ежедневно да подобряваме здравето си чрез ПЛАЦЕБО

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Гъбите лекуват множество болести – вижте кои са те

Гъбите лекуват множество болести – вижте кои са те

Следваща статия
5 лесни за отглеждане билки, които борят рака

5 лесни за отглеждане билки, които борят рака

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар