Блог

Неподдържаните венци и зъби може да са в основата на до 80 болести

Неподдържаните венци и зъби може да са в основата на до 80 болести

 

В устната кухина живеят повече от 300 вида бактерии и при инфекция на зъбите и венците безпрепятствено стигат до кръвта и цялото тяло. 

 

 

 

 

По мнението на специалистите, могат да бъдат изброени до 80 заболявания, в основата на които стоят проблеми с венците и пародонта - започващи от главата и завършващи до пръстите на краката. Сред тях са главоболие, нервни разстройства, включително стрес, болести на очите, ушите, щитовидната жлеза, деменция, нарушения във функциите на сърдечно-съдовата и ендокринната системи, белодробни заболявания, атипични болести на белия дроб, белодробна емболия, тромбофлебити, стерилитет, импотентност, заболявания на простатата при мъжете, болести на бъбреците, ревматоиден артрит, множествена склероза, амиотрофична латерална склероза (АЛС), Паркинсон, Алцхаймер, инфаркт, инсулт, нарушаване на спортните постижения, вследствие на апатия при мисленето, от леки психични до тежки психиатрични отклонения, диабет, заболявания в стомашно-чревния тракт, някои тумори при костите, както и входна врата за различни инфекциозни заболявания и др.

 

 

 

 

Огнището на възпаление в устата играе не само ролята на пусков механизъм за редица болести, но и затруднява лечението на други.

 

 

 

 

Непрекъснато излизат данни от нови проучвания, които подкрепят тази теза на учените. Рискът от усложнения е особено голям при дълго оставени без внимание проблеми във венците и пародонта, а също при хора с намалена имунна защита.
От възпаление на венците страдат хора в най-различна възраст, но най-често то се среща сред по-възрастните, защото те отделят по-малко слюнка и бактериите се полепват по-лесно по венците. По-голям риск от заболяване на венците има за пушачите, диабетиците и бременните жени. Генетичното предразположение също играе роля.

 

 

 

 

Важно е да се следи и за развитието на гингивита (възпалението на венците), което представлява начален стадий на заболяване на пародонта. Ако гингивитът не бъде лекуван навреме, може да доведе до пародонтоза. А в по-разрушителната си форма това заболяване се характеризира с прогресираща резорбция на костната тъкан на зъбните алвеоли, оголване на зъбните шийки и разклащане на зъбите, образуване на патологични зъбно-венечни джобове с гнойно течение от тях. В напредналия стадий костта и поддържащите меки тъкани се разрушават сериозно, което води до разхлабване и накрая до опадване на зъбите.

 

 

 

 

Всичко това, както и 80-те заболявания, може да се избегне с навременно използване медикаменти, които съдържат висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Zea Mays (царевична коса) и фолиева киселина. Такива активни съставки оказват допълващ и комплексен фармакодинамичен ефект с противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина, преустановяване резорбцията на алвеоларната кост, усилване продукцията на слюнка и намаляване на нейния вискозитет.

 

 

 

 

Свръзани статии:

 

 

Развенчаният мит за кариеса – възможно ли е да възстановим зъбите си сами?

 

Пастата за зъби – информиран избор

 

Кога се налага вадене на нерв на зъбите

 

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Чудото на еволюцията: хора с тежки генетични мутации остават здрави

Чудото на еволюцията: хора с тежки генетични мутации остават здрави

Следваща статия
Можем ли да се преборим с болестното затлъстяване?

Можем ли да се преборим с болестното затлъстяване?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар