Плодовете на това дърво са тръпчиви и те нямат много атрактивен външен вид, но не трябва да ги подминаваме. Мушмулата е вкусна, но трябва да изгние, за да се консумира.
Дървото има сравнително кратък живот, не е много високо и е родственик на шипката, розата, ябълките и крушите. Мушмулата е самофертилно дърво, това означава, че не й трябва друго дърво, за да връзва плод. Зрее през септември, а плодът е нещо средно между ябълка и шипка – неугледен, стипчив, с бяло и твърдо месо.
От този плод има много здравословни ползи. Листата на дървото могат да се използват за чай.
Съотношението е 1 с. л. суха маса и 250 мл вряща вода. Прилага се при стомашно-чревни инфекции, заради високото съдържание на дъбилни вещества. Има дезинфектиращо действие, помага и при ангини, когато страдате от бактериална инфекция.
Пектинът е друга ценна съставка на мушмулата. Най-много ще намерите от него точно под кората на плода, оберете с лъжица или пръст. Пектинът още е полезен за сърцето и храносмилането, а също така той се прилага и за детоксикация на организма. Дъбилните вещества, към които спада пектинът, дезинфектират червата и стомашната лигавица. Отварата от суха маса мушмули се прилага при стомашни разстройства, придружени с диария, както и за профилактика на дебелото черво.
В мушмулата се съдържат витамините А, С, В1 и В2, както и микроелементи – натрий, магнезий, калий, калций. Калориите и мазнините са малко. А захарите фруктоза и глюкоза, правят мушмулата перфектна за хора с диабет.
Органичните киселини подобряват функцията на черния дроб и жлъчката, както и на жлезите с вътрешна секреция.
Може да я използвате, когато си правите смутита, но е най-вкусна, когато е в прясно състояние и започне да омеква. Кожата се пробива с нещо остро и се изсмуква съдържанието й. В самата обвивка остават семките, които не са малки.
Ето и две рецепти, който може да приложите за лечение. Отвара от листа за възпалена кожа: Вземат се 20 листа, заливат се с 500 мл вряла вода и се варят 20 минути. Отварата се прецежда и се остава да изстине. Използва се външно за мазане на възпалена кожа с напоен памучен тампон.
Отвара от плодове за възпалени венци и при простуди: 20 мушмули се поставят в емайлиран съд и се заливат с 500 мл вряла вода. Съдът се захлупва и се оставя да престои така 4 часа, след което течността се прецежда. С нея се жабури 4-5 пъти дневно. Съхранява се в хладилник. Отварата помога при възпалени венци или при простуди с възпалено гърло.
Свързани статии:
За здрави кръвоносни съдове яжте мушмули
Няколко елементарни правила за отлично здраве през есента
Автор: zdravedae.com
Коментари