Алоето е вечнозелено растение, с изправено, високо до 1,5 м стъбло. Листата са мечовидни, дебели, сочни, заострени към върха на стъблото. При стайни условия цъфти твърде рядко.
У нас се отглежда като стайно декоративно или лечебно растение, понякога като оранжерийно.
Използват се листата, от чийто сок чрез сгъстяване и изсушаване се получава стъкловидна маса, наречена алое или сабур.
Кога алоето е много полезно?
Алоето притежава стимулиращо, слабително, жлъчегонно действие. Лечебният ефект се дължи на антрахиноновите гликозиди, които могат да предизвикат и аборт. Растението има и бактерицидни свойства.
Прилага се при заболявания на очите и очния нерв. Използва се също при нарушена обмяна на веществата и за повишаване защитните сили на организма; за лечение на гастрит, колит, язва на стомаха.
При анемия се препоръчва сок от алое с добавка от железни препарати.
В българската народна медицина алоето се използва предимно при болки в стомаха и червата, за възбуждане на апетита, при артрит, и през последните години - при рак. Приложено на лицето и шията, алоето омекотява кожата и забавя появата на бръчки. Омекотява мазоли и втвърдени кожни участъци от ходилата. Мехлемите, направени на базата на алое предотвратяват появата на мехури и обелване на кожата вследствие на слънчеви изгаряния.
Сок от алое и как да го направим у дома
Сокът от алое има свойството да тонизира, употребява се при всякакви заболявания.
Начин на приготвяне:
200 гр. листа от алое се очистват от бодличките и се смилат на машинка за мелене на месо. Смесват се с 400 гр. вино малага или чисто домашно вино и 400 гр. мед. Варят се на водна баня на тих огън за около 1 час.
След изстиването сиропът се прецежда през 2 пласта марля. Съхранява се на студено.
Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно, 20 мин. преди хранене.
Лек от Алое
Лекът от алое се използва за засилване на организма след боледуване, при очни и кожни заболявания.
Начин на приготвяне:
300 гр. листа от алое се почистват от бодличките и се смилат на машинка за мелене на месо. Смесват се с 400 гр. чисто домашно червено вино. Престоялата 5 денонощия на тъмно смес се прецежда и се пие по следната схема:
Първи ден: По 1 супена лъжица сутрин и вечер.
Втори ден: По 2 супени лъжици сутрин и вечер.
Трети ден: По 3 супени лъжици сутрин и вечер.
До изчерпване на количеството се приема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно, 20 мин. преди хранене.
Свързани статии:
Домашна аптека – универсалното Алое вера
Рецепта на руски знахари лекува успешно рак
Бабини рецепти при ечемик на окото
Автор: zdravnitza.com
Коментари