Блог

Какво не знаете за меда

Какво не знаете за меда

Казват, че има достатъчно свидетелства за отглеждането на пчели още в Древния Египет. Естествено, не като домашни любимци или обожествявани насекоми. Прилагали го доста широко – за лечение, разкрасяване и дори използвали мед при мумифицирането. А в египетски папирус от преди няколко хиляди години, златната храна се препоръчва за лечение на стомашни и бъбречни оплаквания. Но днес няма да ви губим времето с противовъзпалителните и лечебни свойства на меда, които не са тайна вече за никого. Ще се опитаме да ви дадем няколко добри идеи за малко по-нестандартната му употреба.
 

 

Ексфолиант за лице и тяло

Всичко, от което се нуждаете, за да ексфолирате чудесно и с природни продукти своето тяло, е малко мед и едра морска сол. Съотношението на двете съставки е 1:1 – ако искате да почистите лицето си от мъртвите клетки, достатъчна би била половин лъжичка мед и половин лъжичка морска сол. Разбъркайте сместа, докато се получи гъста каша. Внимателно втрийте в кожата, а след това изплакнете с хладка вода. За по-голяма площ от тялото, просто увеличете количеството на съставките.


 

В помощ срещу слънцето

Слънцето става все по неумолимо. Случва се в забързания ден да ни причини не само грозно неравномерно изгаряне, но и силна болка. Ако си изпатите по този неприятен начин, медът може много да ви помогне. Чист био крем можете да си приготвите, като се снабдите с мед, медицинска дъвка и неосолена свинска мас. Естествено, приготвеното количество е добре да се съхранява в хладилник. Имахме възможността да го пробвахме и наистина ни донесе чувствително облекчение.
 

 

Медена вода

Фантастично почистващо действие върху кожата има медената вода. Единственото, което трябва да направите, е да разтворите добре 1 лъжица мед в половин литър чиста хладка вода. С нея можете да почиствате не само лицето си, но и цялото си тяло. Кожата ви ще се освежи чувствително още след първите й нанасяния. Да не говорим, че ако добавите още малко мед и лимонов сок, си става чудесна здравословна напитка - медовина. Със сигурност ще се хареса на цялото ви семейство, а и ще има благотворно действие върху здравето ви. Действа успокояващо, балансиращо и ако не можете да заспите, чаша медовина ще ви помогне да се унесете.

 

 

Досадни рани

Случва се понякога да се порежем на лист хартия в офиса, или докато сме в кухнята. После, естествено, да забравим, защото ни изглежда незначително. И след известно време раничката да ни напомни за себе си по болезнен начин, защото е започнала да образува гной. Съвсем мъничко мед ще ви е необходим, за да я намажете, което ще доведе до прилив на лимфа и кръв. Така раничката не само ще се самопочисти, но и ще се задействат и антибиотичните действа на меда. Той има и силно регенериращо действие, което ще подпомогне израстването на здравата кожа. Разбира се, въобще не ви препоръчваме самолечение на сериозни или дълбоки рани, само защото ви е страх да отидете на лекар. Има състояния, за които само мед няма да е достатъчен.
 

 

Избягвайте меда, ако

Днес всички знаят, че медът съдържа значително количество фруктоза, захароза и глюкоза. Така че ако страдате от инсулинова резистентност или друга форма на преддиабетно и диабетно състояние, се придържайте към режима, който вашите лекари препоръчват.
 

Хората, алергични към ужилване от пчели и оси, трябва да бъдат доста внимателни. Въпреки че няма връзка между тази и непоносимостта към мед, специалистите съветват да обръщат особено внимание, като използват медни продукти. По пчелата могат да полепнат антигени, съдържащи се в слюнката й – и така да попаднат в меда. Тогава със сигурност ви чака точно толкова тежка алергична реакция, колкото си спомняте да сте получавали от ужилване. Това е причината, поради която чувствителните към прашеца на цветята хора също трябва да внимават с консумацията на мед. Вероятността да се пренесе от пчелите директно в меда е огромна.

 

 

Когато го купувате

Опитни пчелари твърдят, че истинският мед е съвсем течен само през летния сезон. Разбира се, става дума за пресния мед, който би трябвало да се захароса до 2-3 месеца, след като е изваден. Е, и тук си имаме изключение – акациевият мед, който е с много високо съдържание на фруктоза, която го задържа в по-течен вид.
 

Ако пчелите са били захранвани със захарен сироп, има начин да установите и тази измама. За съжаление, след като вече сте го купили. Такъв мед се отличава с липса на аромат и плътен цвят. А ако медовината ви започне да образува пяна, при разтварянето на меда, това е сигурен признак, че е узрял. И въобще не ви го препоръчваме, дори за козметични цели.

 

 

Тежка артилерия

Ако искате да си купите мед от местен производител, му поискайте сертификат. Пчеларите трябва да имат такъв документ, за да продават продукцията си законно, издава го легитимна лаборатория, която за целта е тествала многократно меда. В сертификата обърнете внимание на диастазното число. Не ви трябват ненужни подробности, то показва броят на активните ензими в меда, но просто запомнете: диастазното число на меда с лошо качество е под 17, а ако е около 50 – вероятно сертификатът е фалшив! Търсете мед с диастазно число около 27-28, той е най-качественият. Естествено, добре би било да се поинтересувате в кой район са кошерите, за да прецените дали продукцията е достатъчно чиста.

 


Знаете ли, че

За да се събере килограм мед, пчелата трябва да кацне на близо 10 милиона цвята! Разстоянието, което трябва да се прелети, за този килограм мед, е измерено приблизително 450 000 км. Или казано с други думи – да обиколиш Земята десетина пъти за кило мед.

 

 

Свързани статии:

Рецепта за укрепване на здравето и зрението с мед

Вълшебният прополис

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
4 минути с четка за здрави зъби

4 минути с четка за здрави зъби

Следваща статия
Здравословните тайни на алоето и как да си направим сок у дома

Здравословните тайни на алоето и как да си направим сок у дома

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар